Sex döda i flygkrasch

NYHETER

Planet kraschade vid sitt tredje landningsförsök på Corks flygplats

Foto: Planet kraschade när det försökte landa i tjock dimma på flygplatsen i Cork, Irland.

Ett litet flygplan med tolv personer ombord har kraschat på Corks flygplats på Irland.

Sex personer omkom.

Ett flygplan med tio passagerare och två besättningsmän kraschade dramatiskt på flygplatsen i Cork i Irland på torsdagen. Planet, ett turboprop-plan av typen Metroliner SW4, höll på att göra ett tredje landningsförsök när olyckan inträffade.

"Det brinner och vrakdelar har spridits ut över landningsbanan och ett stort område, meddelade irländska luftfartsmyndigheter i ett uttalande.

Svårt brännskadade

Talesmannen Kay Keggan sade att två passagerare fick klippas loss från vraket och att alla sex skadade – bland dem flera med svåra brännskador – tagit till Corks universitetssjukhus.

Piloten försökte först landa planet på den södra landningsbanan, men var tvungen att lyfta igen. Direkt efteråt gjorde piloten ett försök att landa på den norra landningsbanen, men tvingades ge upp även det landningsförsöket.

Missade landningsbanan

Piloten väntade sen i 20 minuter innan han gjorde det tredje och sista landningsförsöket, men kom ner för tvärt och kom bara fram till kanten på landningsbanan. Planet snurrade runt och kraschade på ett fält.

Planet, tillhörande flygbolaget Manx 2, baserat på Isle of Man, var på väg från Belfast till Cork, rapporterar irländsk tv, enligt Reuters.

Kraftig dimma rådde vid flygplatsen vid olyckstillfället.

Sex personer har omkommit, sex är skadade, uppger en tjänsteman för AFP.

Alla flyg på väg till Corks flygplats har nu dirigerats om till Shannons flygplats.

Aftonbladet-TT-AFP