Här smutskastas det svenska rättssystemet

LONDON. Dagen slutade med att Julian Assange ställde sig framför dungen av mikrofoner och sa att han vill tvinga överåklagare Marianne Ny att inställa sig i London.

Varför hon ska resa till England och inte han till Stockholm, som saken gäller, beror på att Assange och hans tre advokater försöker dra det svenska rättssystemet inför domstol.

MÖTTE MEDIA  Julian Assange tillsammans med sin försvarsadvokat Mark Stephens mötte medierna efter rättegången i London i går.
MÖTTE MEDIA  Julian Assange tillsammans med sin försvarsadvokat Mark Stephens mötte medierna efter rättegången i London i går.

När Assange hade talat trädde hans försvarare Mark Stephens fram och vrålade i mikrofonerna:

– Jag utmanar dig, Marianne Ny! Kom till London på fredag och utsätt dig för korsförhör!

Mörkret hade fallit och hundra fotografers blixtar skapade ett stroboskopiskt smatter i vilket Assange och Stephens rörde sig. På andra sidan kravallstaketet stod några beundrare och applåderade och jublade.

För vad de hurrade vet jag inte. Som uppmuntran för att Assange är oskyldigt anklagad? Hur ska de veta det? Att han är en hjälte även om han också är en våldtäktsman?

Förhandlingarna i domstolen på Belmarsh Road handlar bara om Assange kan utlämnas till Sverige för att förhöras. Det torde vara en liten sak men svenska polisens och åklagarmyndighetens hantering av fallet har inte gjort det lättare för rättvisan.

Det finns en del minst sagt underliga omständigheter. Till exempel att jouråklagaren bröt mot sekretessen och berättade för tidningen Expressen att Assange var utpekad. Eller att polis och åklagare inte lyckades agera så resolut att de snabbt förhörde honom medan han fortfarande fanns i Sverige. Eller att överåklagare Ny inte omedelbart anhöll Assange när han blev misstänkt för våldtäkt.

Då är det nämligen obligatoriskt att den misstänkte ska anhållas. Det berättade pensionerade överåklagaren Sven-Erik Alhem för rätten i går.

Assanges advokater hade kallat in Alhem för att få hjälp med att slita det svenska rättsväsendet i stycken. Alhem var förtjust över att få framträda i brittisk domstol. Till en början gick det också bra för Assanges lag. Alhem, klar, kunnig, trevlig, sa att han var väldigt kritisk, och att Assange gott kan förhöras i England.

Sedan fick åklagarsidans jurist ställa frågor. Hon heter Clare Montgomery och har för vana att med verbal skalpell dissekera motståndar-sidans vittnen. Det slutade med att Alhem flera gånger fick medge att visst hade Marianne Ny rätt att utfärda en europeisk arresteringsorder över Assange, ja, det råder ingen tvekan om det.

– Jag är här i min roll som samhällsdebattör, sa Alhem.

– Din roll är att svara på frågor och inte att föreläsa, sa Montgomery.

Sedan kom Assanges svenske advokat Björn Hurtig. Han kunde berätta om märkliga omständigheter ur förundersökningen. Hurtig har till exempel läst att kvinnan som anmält Assange för våldtäkt sagt att hon ”halvsov”.

– Det kallar jag halvvaken, sa Hurtig.

En av tvistefrågorna är om överåklagare Ny sökte Assange för förhör medan han fortfarande befann sig i Sverige. I går medgav Björn Hurtig att han haft tidigare kontakt med Marianne Ny om förhör än han förut sagt.

Clare Montgomery var bister. Hurtig, en av Sveriges skarpaste advokater, kroknade allt mer i vittnesbåset.

Varför fick du inte kontakt med din klient?

– Jag sökte honom men fick inte tag i honom.

Har du inte telefonnumret?

– Jo?…

Till en mobil?

– Jo, men jag fick inte tag i honom.

SMS:ade du?

– Jag minns inte.

Lämnade du ett meddelande?

– Jag minns inte.

Vore det inte normalt att du meddelade vad saken gällde?

– Jo, det vore normalt men jag minns inte.

På slutet sa Hurtig:

– Jag förstår att du är en skicklig jurist. Jag tror att du skulle ha agerat som jag.

Om Sverige ägde jurister som Clare Montgomery hade vi sluppit röran och Assange hade varit förhörd för länge sedan.

På fredag pläderar parterna för sina ståndpunkter – utlämning eller inte.

Publisert: