Fredrik har druckit öl i 1 350 dagar i sträck

Foto: COLOURBOX, @Kitty_se
En öl varje dag. Fredrik är uppe i över 1 350 dagar i sträck.
NYHETER

Många gillar öl.

Men inte alla tar det så långt som Fredrik Järnberg, 45.

Han testar och recenserar – en öl om dagen.

Varför gör du det?

– Det var egentligen lite av en idé som jag inte visste om den skulle fungera eller ej. Det finns en amerikan som jag följer som körde den varianten och jag tänkte att det var rätt sjukt. Jag undrade om jag skulle kunna fixa det och körde i gång. Men det var inte förrän efter 40–50 dagar som jag vågade lova en ny recension om dagen. Nu är jag upp i över 1 350 dagar i sträck. Galet. Jag lägger ganska stor vikt på själva bilden också, och att få till en acceptabel bild är faktiskt det svåraste, speciellt så här års när dagsljus är en bristvara.

Blir du inte trött på öl?

– Nej. Jag älskar öl och det finns en sådan enorm flora av stilar på öl så är du lite trött på en kan du välja något helt annorlunda. Dagens bryggare gör sitt bästa för att utveckla ölstilarna, alternativt återuppliva någon gammal stil så det finns alltid något nytt och spännande att plocka fram.

Foto: Instagram/Hopmaestro
Instagramkontot fylls på med ett nytt öltest varje dag

Hur ser ett test ut?

– Jag är väldigt oklinisk och följer utseende, doft och smak och sätter ord på det. Sen lägger jag ett hyggligt foto till det. Och jag hyllar hellre än sågar. Jag vill belysa öl som kan vara värd att testa och inspireras någon att göra just det så blir jag glad.

Vilka är dina följare?

– Det är allt från bryggerier, hembryggare och ölnördar till ”vanliga” ölintresserade. Från hela världen skulle jag också säga i och med att jag skriver på engelska.

Vad har du för ölbakgrund?

Favoritölen.

– Jag har alltid gillat öl, men har ingen yrkeserfarenhet. Jag har dock nästan 20 år i livsmedelsbranschen i ryggsäcken. Vilken är din favoritöl?

– Det är nästan omöjligt att säga. Jag brukar säga att min topp 10-lista innehåller 50 öl. Men favoritstilen är nog amerikansk barley wine, och speciellt om den är löjeväckande överhumlad. Så, då får svaret bli Great divide Old Ruffian.

Och finns det någon öl du absolut inte gillar?

– Jag har enormt svårt för öl med rökmalt, speciellt om det drar mot charkrök. Jag har även generellt svårt att tycka att klassisk tysk veteöl är sådär supergod, även om det finns undantag.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag är en ganska nöjd snubbe rent generellt, men om vi ska hålla oss till ölrelaterade önskningar så önskar jag att frågan om gårdsförsäljning i Sverige tas upp på allvar och då utifrån hur vi kan göra för att få det att fungera i stället för hur vi kan göra för att stoppa det. Det är 2018 nu och inte 1950.

ARTIKELN HANDLAR OM

Öl