Nyheter

"Låt eleverna betygsätta lärarna"

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Så vill centerledaren Maud Olofsson förbättra skolan

Maud Olofsson.
Maud Olofsson.

– Jag tycker att eleverna ska kunna betygssätta lärarna. Jag har studerat ett sådant system i USA. Där var det alldeles självklart att eleverna hade synpunkter på lärarna.

Så säger centerledaren Maud Olofsson i en intervju i Svenska Dagbladet.

Hennes åsikt i frågan går stick i stäv mot utbildningsminister Jan Björklunds syn på saken.

Jan Björklund (FP).

Skolan är ett område som Maud Olofsson känner engagemang för. I en intervju med SvD säger hon att föräldrarna måste ställa stuffare krav och att skolorna bör få ett omfattande självbestämmande.

– Det finns en sak som vi aldrig ska acceptera: elever som går ut skolan utan godkända kunskaper.

Har studerat USA

Hon passar också på att ta upp en annan aktuell fråga, nämligen om eleverna bör ha rätt att sätta betyg på sina lärare. Maud Olofsson säger sig ha studerat ett sådant system i USA och är positiv till det.

Enligt Maud Olofsson skulle ett sådant system i sin tur leda till att duktiga lärare skulle få högre lön.

Mot Björklunds åsikt

Men hennes åsikter är i strid med utbildningsminister Jan Björklunds (FP) syn på saken. Han menar att det är direkt olämpligt att låta elever sätta betyg på sina lärare.

– Om eleverna ska sätta betyg på sina lärare måste man inse att risken är påtaglig att vissa elever utnyttjar tillfället att ge igen för något som eleven är missnöjd med. Eleven behöver inte efteråt ta ansvar för sin bedömning, trots att den kan få långtgående konsekvenser för den enskilda läraren, skrev han i maj förra året på DN Debatt.

Jämför med arbetsliv

Han jämför skolan med arbetslivet och menar att man riskerar att fortsätta sänka läraryrkets status och attraktionskraft om man låter eleverna sätta betyg på lärarna.

– Ingenstans i arbetslivet sätter medarbetarna chefens lön. Varför denna modell ska tillämpas i skolan, där eleverna inte ens är myndiga, är svårt att förstå, skriver Jan Björklund.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: