Nyheter

Vill utreda tv-avgift för internet

Av: 

Carina Bergfeldt

Vill ändra reglerna I Tyskland kommer man 2013 införa en ”hushållsavgift” för public service – oavsett vilken teknisk utrustning man använder. Nu vill Eva Hamilton att regeringen tittar på något liknande för Sverige.
Vill ändra reglerna I Tyskland kommer man 2013 införa en ”hushållsavgift” för public service – oavsett vilken teknisk utrustning man använder. Nu vill Eva Hamilton att regeringen tittar på något liknande för Sverige.

NYHETER

Internet måste ses som en självklar del av SVT:s kärnverksamhet.

När fler tittar på tv-program via datorn eller mobilen behöver också tv-avgiften delvis förändras.

Det menar SVT:s vd Eva Hamilton, och föreslår i en debattartikel i Dagens Nyheter att regeringen ska låta utreda om även internetanvändare ska betala en tv-avgift.

SVT:s vd hänvisar till att Tyskland nyligen beslutat att 2013 införa en avgift som är oberoende av vilken teknisk utrustning som används för att se på tv.

Även Österrike, Schweiz och Finland förbereder liknande lösningar, enligt Hamilton.

Måste komma från folket

Att få pengarna från ett annat håll är inte rimligt, säger vd:n.

”För att hålla rågången fri är det viktigt att public service-bolagen – inte Skatteverket – fortsatt har ansvaret att samla in avgiften” skriver Eva Hamilton.

Fyra förändringar

I en debattartikel i Dagens Nyheter konstaterar Eva Hamilton att följande fyra förändringar skulle bidra till ett livskraftigt och framtidssäkrat SVT:

1. Öppna SVT:s programarkiv.

Att ge människor möjlighet att till fullo kunna nyttja SVT:s programarkiv, och därmed kunna se trettio år gamla avsnitt av Hemsöborna, eller trettio dagar gamla avsnitt av Klass 9A, skulle stärka den svenska kulturen, skriver hon.

2. Webben måste vara en självklar del av public service.

”Det blir alltmer uppenbart för varje dag: publiken väntar inte till Rapport 19.30 för att ta del av nyheter. Den går in på nätet eller läser i mobilen. Den som missade K Special i fredags om Ingmar Bergman ”...?men filmen är min älskarinna” hittar den på SVT Play” konstaterar Eva Hamilton.

3. En delvis förändrad tv-avgift.

Eva Hamilton anser att den nuvarande tv-avgiften fungerar bra. Nio av tio svenska hushåll som har tv-mottagare betalar. Men på sikt, skriver hon, kommer det att krävas en modifiering.

”I Tyskland har man nyligen beslutat om en helt ny typ av avgift som ska införas 2013. Hushållen betalar en månatlig avgift för möjligheten att ta emot ett kvalificerat public service-innehåll och avgiften är oberoende av vilken teknisk utrustning som används” skriver hon.

Eva Hamilton anser att den nya modellen kan uppfattas som mindre integritetskränkande än dagens, som bland annat innebär att någon knackar på dörren för att kontrollera tv-innehav.

”Regeringen bör utreda om en liknande modell ska införas i Sverige” skriver hon.

4. Ett brett programuppdrag.

”Den enskilt viktigaste komponenten för att public service fortsatt ska vara viktigt är att det finns en allmän och etablerad vilja och vana hos hela befolkningen att använda SVT:s utbud”, konstaterar Eva Hamilton.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Aftonbladets bloggarHur tycker du att tv-licensen ska utformas?
Publisert: