”Kvinnan framför mig börjar kräkas”

NYHETER

Söndag granskar hitta dig själv-kurserna

1 av 3 | Foto: Försatta i trans. Hyperventilation och skakövningar gör att deltagarna hamnar i trans. Lokalen fylls av skrik och många deltagare gråter hejdlöst. Ett vanligt förekommande inslag på självutvecklingskursen ’’Intimitet och närhet’’.

Självutveckling har blivit en ­prioriterad ingrediens i många människors liv.

Men terapi, coachning och ­kurser är inte alltid av godo.

Söndag har tittat ­närmare på en lukrativ bransch där recepten för ­inre lycka ofta bygger på oveten­skapliga – och ibland direkt ­farliga metoder.

Myndighetskontrollen är noll. Terapeuterna saknar legitimerande utbildning och de som ­behandlas riskerar att manipuleras och försättas i galna tillstånd.

Helt lagligt.

Vi har skrivit om det förr. Om jobbcoacherna som gjort big business på att hypnotisera och knacka arbetslösa på huvudet för att hjälpa dem tillbaka till arbetslivet. För svenskarnas skattepengar.

Vi har skrivit om självutnämnda terapeuter som låter psykiskt sjuka betala dyrt för healing, andeutdrivning och andra tvivel­aktiga metoder.

Vi har också skrivit om de ­människor som farit illa i självutvecklingsträsket – utan att få sam­hällets stöd när alternativterapins ­metoder misslyckats.

Det tål att skrivas om, igen.

För att få en bild av hur det verkligen kan gå till på en ”hitta dig själv-kurs” åkte jag och en väninna på en helgutbildning i personlig utveckling.

Vi hamnade mitt i en mardröm av primalskrik, hiv-test, avlusning och påtvingade ­kramar.