Centern: Maud måste kliva av

avAnette Holmqvist, Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

Maud Olofsson slutar som partiledare senast 2012

1 av 4 | Foto: ulf höjer
kan inte lyfta c Centerpartiets valanalys innehåller hård kritik mot partiledningen och enligt källor till Aftonbladet kommer en ny partiledare att väljas på en extrastämma 2012. ”Maud Olofsson har passerat bäst ­före-datum”, säger ett centerpartistiskt kommunalråd.

Maud Olofsson lämnar partiledarposten senast nästa år.

Flera källor inom Centern säger att hon inte förmår lyfta partiet och därför måste bort.

Hetaste namnen att ta över är Annie Johansson och Anna-Karin Hatt.

I dag samlas centerpartister från hela landet i Linköping. Det är första gången de möts efter valet och Maud Olofsson är medveten om att hon står i skottgluggen.

Enligt mottot ”anfall är bästa försvar” publicerade partiledaren i går en helsidesartikel i Dagens Nyheter. Centers lojalitet mot ­alliansen har kostat på, nu ska ­partiet bli lite olydigare.

Klarade knappt spärren

2010 skulle Centerpartiet få stöd av 15 procent av väljarna. Det var målet. I stället trillade partiet ­nästan ur riksdagen och gjorde ett av sina sämsta val i modern tid – trots moderata stödröster.

I valanalysen var kritiken hård: partiet har tappat förnyelsen, FRA- och kärnkraftsuppgörelserna upplevdes som ett svek internt, C har förlorat förmågan till samhällskritik och kommunikationen har varit för dålig både externt och internt.

För att komma till rätta med problemen föreslås en vice ordförande vid sidan av Maud Olofsson, och en extrastämma 2012 för att anta ett nytt idéprogram. Men flera av Aftonbladets källor säger att extrastämman också kommer att handla om att välja en ny partiledare.

– I valrörelsen 2002 var Maud Olofsson stark och en tydlig ­dragare men 2010 var hon absolut ingen tillgång för partiet. Hon har suttit i tio år som partiledare ­vilket är oerhört tufft, så det är inte konstigt att hon passerat bäst före-­datum, säger ett centerpartistiskt kommunalråd.

Redan i september har Centern stämma, men Maud Olofsson vill ännu inte uppge om hon ställer upp för omval.

– Jag tror att hon känner att det aldrig lyfter. Vad hon än försöker göra framställs det negativt, säger en centerpartist.

Efterträdaren ej självklar

Spelet om vem som blir nästa partiledare står mellan it- och ­regionminister Anna-Karin Hatt och riksdagsledamoten Annie ­Johansson. Även miljöminister Andreas Carlgren nämns, men ingen är självklar.

Annie Johansson betraktas fortfarande som ung, Anna-Karin Hatt har varit chefsförhandlare för Centern i fyra år och är ansvarig för många av de överenskommelser som kritiseras hårt i valanalysen. Och Andreas Carlgren har knappast satt några märken i parketten som miljöminister.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM