Nu kan du ta en öl i rymden

avSofi Tagesson

Forskare uppfinner öl för rymdresor

I rymden kan ingen höra dig rapa. Och det är tur – i alla fall om du måste rapa efter att ha druckit öl i tyngdlöst tillstånd.

Två australier har nu uppfunnit ett öl anpassad för framtida rymdturism.

Två australienska entreprenörer, Mitchell och Held, har förberett sig för en framtida rymdturism. De har uppfunnit en ölsort som de tror ska gå att dricka i tyngdlöshet. Så nu kan framtida rymdturister bli på pickalurven.

Ölet är en stoutliknande sort med väldigt mycket smak för att kompensera för det smakbortfall du drabbas av i rymden.

– I rymden sväller ditt ansikte och din tunga upp lite. Det är inte extremt, utan känns lite som när du har en ordentlig förkylning. Så vi ville ha en smak som är kraftig nog för att slå igenom det där , säger Jason Held, en av männen bakom ölet till the Telegraph.

Lyckades dricka en liter

Prototypen har testats i tyngdlöst tillstånd – och till största delen verkar den fungera. Experten som genomförde testet lyckades dricka nästan en liter öl. Dock hade han problem med att hålla flaskan mot munnen – och med att få ut ölet ur flaskan.

– Om du tittar på ett ölglas så har du gravitationen som drar ölet neråt, och ytspänning som drar vätskan åt sidan. När du dricker blir det därför väldigt enkelt – ölet rinner till kanten på glaset, och sedan tillbaka ner i glaset. I rymden fungerar inte det här eftersom det inte finns någon gravitation som drar vätskan neråt, säger Held till the Telegraph.

Fick skaka i sig ölen

Ytspänningen fungerar dock i rymden – du kan vända upp och ner på dit ölglas och vätskan stannar i glaset.

– Under experimentet i tyngdlöst tillstånd kunde vi se hur experten fick skaka på flaskan för att få i sig ölet, säger han.

Men problemet med kolsyra kvarstår. I rymden kan inte kolsyran separeras från vätskan, kolsyran har då ingenstans att ta vägen – och du drabbas av vad Held kallar ”våtrapar”;  kolsyra och vätska kommer upp tillsammans.

Nu planeras vidare tester; bland annat tänker Mitchell och Held forska i hur alkohol påverkar kroppen när den dricks i tyngdlöst tillstånd.