Nyheter

Han blir ny ekonomisk talesman

Av: 

Staffan Lindberg

Erik Nises

Anette Holmqvist

Erik Olsson

NYHETER

Tommy Waidelich är Juholts senaste (s)kräll

Doldisen Tommy Waidelich blir ny ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna.

Han presenterades i dag klockan 16.30.

– Jag är hedrad över detta förtroende, säger den nya "skuggfinansministern".

Nu faller bitarna i Håkan Juholts maktpussel på plats. I eftermiddag presenterades Tommy Waidelich, 47, som den som efterträder Thomas Östros på posten som skuggfinansminister, ekonomiskpolitisk talesperson.

"Viktig del av vår politik"

– Den ekonomiska politiken är en viktigt del av vår politik. Jag är hedrad över detta förtroende, säger Tommy Waidelich och förklarade att hans främsta mål är "ordning och reda i statens finanser för att kunna finansiera välfärden".

Waidelich har tidigare erfarenhet av ekonomiskt arbete i riksbanksfullmäktige, riksrevisionen och EU-parlamentet.

Han har suttit i riksdagen lika länge som Håkan Juholt, sedan 1994, med ett undantag för tre år då han representerade S i EU-parlamentet.

Hållit låg profil

Tommy Waidelich som kommer från Södertälje har hållit låg profil i riksdagen men uppenbarligen har Håkan Juholt hållt ögonen på honom.

– Vi har inte samarbetet nära varandra tidigare men vi har känt till varandra. Jag har beundrat Tommy länge: han är en bred debattör, säger S-ledaren om sin nyvalda skuggfinansminister.

Juholt fick på presskonferensen på tisdagseftermiddagen frågan om han tror att Waidelich klarar av att ta fajten med Anders Borg.

– Borg har ju sagt att han är trött. Så den fajten klarar väl de flesta. Tommy kommer att göra det utmärkt bra.

Oklart om övriga positioner

Waidelich är det första namnet som Håkan Juholt presenterar som nya talespersoner för Socialdemokraterna. Många spekulationer finns om nya namn men enligt Juholt är hittills bara en ytterligare person tillfrågad.

– Och den personen är inte i Sverige just nu, sa Håkan Juholt på tisdagseftermidadagen utan att närmare avslöja vilken person eller position han talade om.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter