Nyheter

Sorg på basen när Joakim hedrades

Av: 

Lisa Röstlund

Victor Stenquist

NYHETER

Kroppen väntas flygas till Sverige inom kort

Joakim Dungels har hedrats på svensk-finska basen i Mazar-e-Sharif.

Under en ceremoni på lördagen hedrades 33-åringen tillsammans med norska officeren Siri Skare.

– Det är en stor tragedi, säger Krister Bringéus, ambassadör och civil befälhavare vid basen.

Efter fredagens upplopp mot en FN-byggnad har arbetet inletts med att få hem Joakim Dungels kropp. Men först har man hedrat 33-åringen med en ceremoni på basen i Mazar-e-Sharif.

Sorgen stämning

Krister Bringéus berättar hur stämningen bland de 20-tal svenska civilanställda och 500-tal militärt anställda är sorgsen.

– Den går i moll i dag. Det är fruktansvärt det som hänt. Samtidigt är alla samlade, eftersom vi sysslar med praktiska frågor som kistor, transporter, intyg till Sverige.

Av de fyra internationella medarbetare som i fredags eftermiddag befann sig på FN-högkvarteret i staden, mördades tre. Deras kroppar hämtades vid tiotiden i fredags kväll av svensk och tysk militärpolis och fördes till den stora tyska basen Camp Marmal. Joakim Dungels kropp togs om hand om svensk medicinsk personal.

Flygs inom ett par dagar

Under lördagseftermiddagen skedde en kort ceremoni i samband med att Joakim Dungels och den norska officeren Siri Skares kistor insvepta i

FN-flaggor lastades in i FN-flyget för att flygas till Kabul.

– Det här är en stor tragedi. Den norska kvinnliga officeren var visserligen uniformerad, men det handlade om obeväpnade människor som

tagit sig till Afghanistan för att stötta afghanerna, och så utsätts de för detta, säger Krister Bringéus.

Nu väntas möjligtvis en rättsmedicinsk undersökning, men inom ett par dagar väntas Joakim Dungels kropp flygas till Sverige.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter