Mysteriet i djupet

Publicerad:

NYHETER

Försvaret vill ha in tips om misstänkta ubåten

Ubåt? Flytbrgga på is? Skugga? Ingen vet.
Foto: LÄSARBILD
Ubåt? Flytbrgga på is? Skugga? Ingen vet.

Fientlig krigsmakt, knarksmugglare – eller en flytbrygga på is?

Efter Aftonbladets avslöjande om en misstänkt ubåt går spekulationerna vilda bland skärgårdsbor och experter.

– Om man utgår från att bilden inte är manipulerad ger det ett starkt intryck av att det är en ubåt, säger ubåtsexperten Ola Tunander.

Foto: Foto: PONTUS FERNEMAN
HON SÅG DEN I förrgår morse såg Ing-Marie Magnusson något som hon uppfattade som en ubåt i Lilla Värtan i Stockholms inre skärgård. I går såg hon bilden på den misstänkta ubåten i Aftonbladet. ”Det var exakt den bilden som jag själv såg i verkligheten. Precis den här svarta långa grejen. Jag blev alldeles kallsvettig”, säger hon.

Försvarsmakten utesluter inte att bilden som publicerades i Aftonbladet i går är en främmande makts ubåt.

– Vi har uppgiften att utreda alla kränkningar utav vår territoriella integritet på ytan och under ytan. Alla kränkningar utav Sveriges integritet är allvarliga, säger Anders Larsson på marintaktiska stabens underrättelsetjänst.

Avancerade analyser

Med hjälp av avancerad bildanalys och information från bland andra SMHI och Naturvårdsverket ska utredarna försöka lösa mysteriet.

– Ett ubåtsföretag kan ju pågå i veckor. En ubåt åker ju inte ut på morgonen och hem på kvällen, säger Anders Larsson som gärna tar emot iakttagelser från allmänheten.

Forskaren Ola Tunander, som satt i Rolf Ekéus ubåtskommission, lutar åt att det är en ubåt. Modellen är i så fall inte svensk:

”Kan vara italiensk”

– Om det är en minibåt på cirka 30 meter är en italiensk Cosmos MG120ER en intressant kandidat. Den har just en upphöjning i fören, som skulle passa med fotografiet och tornet är cirka 3 meter. Den kroatiska Velebit, cirka 20 meter, har också något som sticker upp i fören, men det verkar vara närmare tornet.

Björn Hamilton, tidigare kapten på försvarets ubåt Neptun, är skeptisk till att en främmande ubåt skulle visa sig så öppet:

– Det här är ett flagrant exponerande och då blir man undrande om det inte finns en naturlig förklaring. Att det är ett annat föremål som ser ut som en ubåt.

Publicerad: