Han öppnar för ett ja

Sven-Erik Österberg: Jag skulle överväga den frågan väldigt noga om jag fick den

Skinnskatteberg. Sven-Erik Österberg gläntar nu på dörren för att ta över partiledarposten i Socialdemokraterna.

– Jag skulle överväga den frågan väldigt noga om jag fick den, säger han.

Den andra huvudkandidaten, Pär Nuder, fortsätter att säga nej.

Sven-Erik Österberg tar emot hemma i Skinnskatteberg i Västmanland. Vardagsrummet i enplansvillan är nyligen utbyggt och den här gången anlitade familjen Österberg en byggfirma. Annars gillar Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen att snickra själv.

– Men den här gången hade han inte tid, förklarar frun Ann-Marie Österberg.

”Stort åtagande”

Och frågan är om hennes man snart får ännu mer att göra sedan han pekats ut som huvudkandidat till posten som ny partiordförande.

– Det är ett oerhört stort åtagande och vad jag skulle svara om jag fick frågan vet jag inte i dag, säger Sven-Erik Österberg.

Men han gläntar samtidigt på dörren genom att förklara att han skulle överväga frågan väldigt noga om han fick den.

– I så fall ligger det stort förtroende bakom för en sådan kandidatur och av respekt gentemot dem som visat det förtroendet ska man överväga sitt svar väldigt noga.

Kraven från partimedlemmarna på en ny ledare är hårda. Partidistriktet i Skåne vill att partiledaren ska kunna vinna val, debattera och kommunicera, göra avtryck internationellt och ha goda kunskaper i ekonomisk politik och utrikespolitik.

”Svårt passa in”

Norrbottningarna vill ha någon som håller ihop partiet, är folkligt förankrad och står stark även i motvind.

– Jag tycker det har formulerats väldigt bra vilka egenskaper en ny ledare ska ha av det som kommit fram hittills. Risken är väl bara att man tar in så många egenskaper i kriterierna att det blir svårt för någon att passa in, säger Sven-Erik Österberg.

Publisert: