Nyheter

Krigsförbrytaren Hadžić gripen

Av: 

Carina Bergfeldt

TT

NYHETER

Den siste efterlyste misstänkte serbiske krigsförbrytaren Goran Hadžić har gripits, uppger serbiska myndigheter.

Mannen har varit på flykt i åtta år.

– Grattis Serbien, twittrade utrikesminister Carl Bildt när gripandet blev klart.

Gratulerar Sveriges utrikesminister Carl Bildt var flink i fingrarna efter gripandet. Bara minuter efter att det blivit känt twittrade han ett grattis till Serbien.

Många detaljer kring gripandet är fortfarande oklara, men den serbiske presidenten Boris Tadić ska hålla en extrainsatt presskonferens klockan 11 då han ska berätta mer, uppger den serbiska tv-kanalen B92.

14 brott

52-årige Goran Hadžić var innan sitt gripande efterlyst av FN-domstolen i Haag, anklagad för fjorton olika brott mot mänskligheten under kriget i Kroatien 1991–1995.

Han misstänks bland annat vara inblandad i krigsförbrytelser mot kroatisk civilbefolkning i Vukovar 1991 och har under flera år funnits på Interpols lista över efterlysta brottslingar.

Greps sist av alla

Den 26 maj i år greps den kände krigsförbrytaren Ratko Mladic, också känd som "Slaktaren från Srebrenica", efter att ha varit på flykt sedan 1995. 

Hadžić var efter det, fram till i dag, den siste av 161 misstänkta krigsförbrytare som fortfarande var på fri fot och Serbiens president lovade då att vända på varenda sten för att gripa Hadžić.

– 20 år efter att krigen i Jugoslavien startade är den siste personen gripen. Grattis till Serbien, twittrade Carl Bildt bara minuter efter att gripandet blivit känt.

Vill bli EU-medlem

Serbien vill bli medlem i EU men ett krav är att landet griper efterlysta för misstänkta krigsbrott.

De mest framträdande personer som ställts inför FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien, ICTY, är Slobodan Milosevic, före detta president i Serbien, och Radovan Karadzic, president i bosnienserbernas republik.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter