Gazabåt omringad av israeliska fartyg

NYHETER

Israeliska fartyg har omringat den franska båten Dignité som är på väg mot Gazaremsan, rapporterar Ship to Gaza-projektets administratörer.

Israelisk militär bekräftade inte omedelbart att Dignité omringats.

– Allt jag kan säga för närvarande är att vi övervakat båten, sade en militärtalesman till AFP.

Tidigare i tisdags sade aktionens talesman Rivoire till AFP att båten inte väntades nå Gaza före tolvtiden på dagen.

Aktivister ombord twittrade tidigare att båten låg för ankar till havs under natten men nu var på väg mot kusten.

Israel har klargjort att båten – som ursprungligen ingick i en grupp om tio fartyg – kommer att hindras att bryta blockaden.

– Vi kommer att stoppa den, sade Israels vice utrikesminister Danny Ayalon i måndags.

– Men jag försäkrar att vi ska göra vårt bästa för att de ombordvarande ska ha det mycket bra.

”Symboliskt budskap”

Israel anser att blockaden är laglig med motiveringen att Hamas, som styr Gazaremsan, måste hindras att få pengar och vapen. Israel oroas av att ett stort antal raketer har skjutits upp från Gaza mot Israel.

Den franske passageraren Thomas Sommer-Houdeville sade i måndags kväll att jakten bara har med sig "ett symboliskt budskap om fred, hopp och kärlek".

För att kunna lämna grekisk hamn uppgav Dignité att dess destination var Egypten.akten då den närmade sig Gaza i syfte att bryta Israels blockad, sade organisatören Julien Rivoire i telefon till AFP.

– Sedan strax efter klockan nio har alla kommunikationer blivit störda. Vi kan inte nå dem vare sig via telefon eller internet, sade Rivoire i Paris.

Tog kontakt

Israeliska fartyg tog kontakt med den franska jakten och uppmanade den att lämna området, meddelade militären enligt Reuters. Var fartygen befann sig angavs inte.

Dignité, al-Karame på arabiska, informerades om att lasten kan föras in lagligt via gränsövergångarna i israeliska Ashdod.

Tv-kanalen al-Jazira, som har reportrar ombord, uppgav att israelerna hotat med att marinsoldater skulle ta över båten om inte instruktionerna följdes.

Israeliska soldater dödade nio turkiska aktivister på ett fartyg på väg till Gaza förra året.

TT