Mellin: Överraskande bra av Waidelich

Aftonbladet politiska kommentator analyserar debatten mellan Anders Borg (M) och Tommy Waidelich (S)

Tommy Waidelich (S) klarade sig oväntat bra i den ekonomiska debatten mot finansminister Anders Borg (M).

Det menar Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

– Han fokuserade på regeringens blottor och gjorde det bra.

Hur klarade sig Waidelich?

– Överraskande bra. Han har visserligen suttit i riksdagen sen 1994 men inte prövats i de här sammanhangen tidigare. Nu mötte han regeringens stora stjärna och han gjorde inte bort sig.

Vad hans huvudbudskap?

– Konkret hade han ju inte så mycket att komma med. Men det han gjorde bra var att han fokuserade på regeringens blottor. Han talade bland annat om att det var ovärdigt att cancersjuka skulle behöva gå till arbetsförmedlingen. Sedan gick han på offensiven genom att förklara att Socialdemokraterna vill använda de 60 miljarder som väntas bli statens överskott i finanserna de närmaste åren på att satsa på framtiden. Han undvek även skickligt frågan om Rut där han sa att det kanske blir kvar men att man vill utreda detta först.

Levererade han några klara besked till väljarna?

– Nej, inget konkret.

Kom han med några nyheter?

– Nej, det som var lite nytt var att han tvingade Borg på defensiven. Borg sa flera gånger att Sverige har de minsta välfärdsklyforna i industrivärlden och han sa även att regeringen också vill utrota barnfattigdomen. Men den bollen har ju socialdemokraterna redan varit först på.

Anders Borg är ju väldigt populär, kan Waidelich ta kampen med honom och vara en stark spelare för Juholt?

– Det är alldeles för tidigt att svara på. I dag vet väl knappt en enda väljare ännu vem Tommy Waidelich är. Där har han så klart en lång uppförsbacke innan han är lika etablerad i folks medvetande som Borg.

I vilka frågor var de mest osams?

– Skatterna. Där är den verkliga skillnaden mellan sossarna och moderaterna. Waidelich sa ju att man varken ser någon anledning att höja eller sänka skatten. Borg svarade med att indirekt säga att det kommer inte att gå i praktiken, då kommer sossarna inte ha råd med sina reformförslag.

Något som förvånade dig med debatten?

– Det är i så fall hur pass väl Waidelich hävdade sig.

Hur ser du på att Juholt och Waidelich tycker olika i en del viktiga ekonomiska frågor, bra eller dåligt för sossarna?

– Utåt måste de ju hålla en gemensam linje, allt annat är absolut omöjligt. Men det är aldrig bra för en partiledare att omge sig av ja-sägare. Samtidigt kan man inte heller ha ständiga konflikter. Men en livlig intern debatt är så klart bra.

Kort, hur skötte sig Borg?

  – Han pratade lite för mycket om vad man redan har gjort och inte så mycket om vad man vill göra. Och det är vad man har för planer för framtiden som väljarna vill höra.

Publisert: