Prästsyskonen Hammars bråk – slog varandra på käften

1 av 3 | Foto: KG Hammar.
NYHETER

■ ■ Deras far, farfar och farfars far var präster.  Mellanbror KG Hammar är före detta ärkebiskop, storebror HB Hammar etikkonsult och präst och lillasyster Anna Karin är präst och stiftsadjunkt.

■ ■ Yngsta brodern Henrik Hammar valde en annan väg och blev lokalpolitiker i Skåne.

HB HAMMAR

  HB har också uppgett att det tidigt­ fanns en spänning mellan honom­ och brodern och att han fått ”stå i skuggan av” ärkebiskopen KG. HB menar också att folk har tagit­ för givet att han haft samma åsikter som brodern. En gång köpte de boxningshandskar och gav varandra i julklapp. Vinnarinstinkten tog över och de tog av sig handskarna. Men det blev allvar och de slog varandra på käften.

Syskonen bråkade och diskuterade häftigt redan som barn och tävlade i olympiader. Söndags­middagarnas gräl, ofta om predikningar, slutade med att deras mamma­ grät.

  HB har öppet tagit avstånd från samkönade äktenskap. På sätt och vis har han då även gått till angrepp på sin syster Anna Karin som länge levt som öppet homosexuell med sin hustru.

ANNA KARIN HAMMAR

  Systern Anna Karin ville överta ärkebiskopstiteln efter KG och annonserade­ att hon ville ställa upp i valet 2006. Ett par dagar efter tillkännagivandet fick hon plötsligt konkurrens av storebror HB. Han uppgav ”att Sverige inte är redo för en kvinnlig ärkebiskop och att chanserna för systern torde vara begränsade”. Ingen av dem blev ärkebiskop­ men Anna Karin lyckades bättre i valet än brodern.

KG HAMMAR

Som ärkebiskop godkände KG den hett omdebatterade utställningen Ecce homo, med bland annat­ homosexuella nakenbilder på Jesus. HB tog offentlig strid mot sin bror och sa att han aldrig skulle ha gett sitt godkännande till utställningen.