Han reste med flera olika pass

avMartin Ekelund

Terroristexpert: Ett sätt att dölja sitt resemönster

Taimour Abdulwahab utnyttjade en känd terroristtaktik.

Han hade flera pass för att kunna resa utan att väcka uppmärksamhet.

Foto: Foto: PER-OLOF SÄNNÅS, PRIVAT
Terroristtaktik Taimour Abdulwahab hävdade att han hade förlorat sitt gamla pass när han hämtade ut ett nytt 2008. En terroriststrategi som är välkänd bland specialister.

Säpo arbetar för närvarande intensivt med att kartlägga självmordsbombaren Taimour Abdulwahab och hans resor mellan olika länder.

På den inspelning han skickade till Säkerhetspolisen strax innan attentatet säger han själv att han har varit i Mellanöstern för jihad. Men att spåra honom kommer att bli en tuff uppgift.

Känner igen taktiken

Enligt utdrag från passregistret har Taimour Abdulwahab hämtat ut nya pass 2001, 2007 och 2008. Senaste gången var orsaken att han hade förlorat det utomlands.

Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan, känner igen taktiken med borttappade pass från tidigare terrorutredningar.

– Om man gör flera inrikesresor i Jemen, Pakistan eller andra platser som gör att myndigheterna tittar extra på dig, händer det ofta att passen ”kommer bort”, säger han.

Enligt Ranstorp är det även vanligt att människor som vill dölja sitt resemönster har flera pass samtidigt. Ett som används i länder som kan väcka uppmärksamhet och ett som endast används vid inpassering i till exempel Storbritannien, som har en väl utbyggd kontrollapparat.

Två pass samtidigt

Taimour Abdulwahab ska ha haft tillgång till två av sina pass samtidigt, enligt uppgifter till Aftonbladet.

En annan vanlig taktik för att förvilla myndigheter är att dela upp resan i olika delar. Även den kan Taimour använt sig av.

– Ska du till Irak så kan du först åka till Jordanien. Det kan vara förklaringen till varför han åkte dit. Man flyger till Amman och åker sedan landvägen med buss till Bagdad.

ARTIKELN HANDLAR OM