Flera svenskar saknas i Libyen

NYHETER

UD efterlyser alla svenskar i Libyen att höra av sig

Svenska utrikesdepartementet jobbar just nu för högtryck med att få hem svenskar som är fast i Libyen.

Sammanlagt rör det sig om ett 50-tal personer.

– Flera av dem går inte att nå, säger Joakim Larsson på UD.

Enligt UD finns ett 50-tal svenskar kvar i Libyen. Ett 20-tal av dem finns i huvudstaden Tripoli, ett 10-tal i Benghazi och resten utspridda runt om i landet.

– Säkerhetsläget är så pass allvarligt att vi rekommenderar svenska medborgare att ta sig hem så fort de kan. Men cirka 20 av dem som är kvar har valt att stanna, säger Joakim Larsson på UD:s presstjänst.

"Extremt svårt"

För de som vill ta sig hem försöker UD ordna olika alternativ. I dag evakuerades en handfull svenska medborgare tillsammans med italienska medborgare med flyg från Tripoli.

Men flera av svenskarna som befinner sig i landet går inte att få tag på.

UD uppmanar nu alla svenskar i landet att höra av sig till UD.

– Vi ringer runt på alla sätt vi kan, till olika kontaktnummer som vi fått från anhöriga eller från direkt från svenskar på plats. Men det är extremt svårt, telefonnätet fungerar inte som det ska, säger Joakim Larsson.

Kommunicerar med lappar

I dag har personal på uppsamlingsplatsen Ericsson Camp dit UD uppmanar svenskar att ta sig tvingats kommunicera med flygplatsen med hjälp av lappar som har körts mellan platserna.

UD har inga rapporter om att de saknade svenskarna i landet har skadats eller dödats.

– Siffran på de vi inte får tag på ändras hela tiden, namn stryks och namn tillkommer. Vår förhoppning är att ingen farit illa och vårt mål är att få ut de svenskar i landet som vill, säger Joakim Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM