Automatvapen på tapeten – i kommunhuset

avLisa Röstlund

”Såg fint ut på håll”

1 av 2 | Foto: Foto: SVT Mittnytt
Vid närmare granskning....

Familjerummet i kommunhuset fick ny tapet.

Mönstret: Kalasjnikovs.

– Det såg fint ut på håll, säger fastighetschefen i Kramfors, Anders Näslund.

Kommunhuset i Kramfors har fått en rejäl ansiktslyftning, med ny entré och besöksrum.

I rummet där socialtjänsten ska ta emot besökande familjer sattes en ny fondtapet upp.

Tänkte: "vilken fräck"

– På håll ser det ut som ett blommönster. Jag tänkte "vilken fräck. Den där skulle man ju kunna ha hemma", när jag såg den, säger Anders Näslund.

Men efter några dagar reagerade personalen.

– "Fan. Det är ju puffror" var det någon som sa. Och går man nära så ser man att grundmönstret är uppbuggt av flamingos och små Kalasjnikov, berättar Anders Näslund.

Glad att familjerna slapp automatvapen

Kalasjnikovs är benämningen på automatkarbingeväret AK-47, som infördes i den sovjetiska armén 1949.

– Vi kan inte ha så i ett besöksrum där man ska ta emot barn och personer som kommer från förhållanden där det varit krig, säger kommunalrådet Micael Melander till SVT Mittnytt.

I efterhand är fastighetschefen glad att motiven upptäcktes i tid:

– Som tur är hade vi inte börjat använda rummet. Det hade ju varit tråkigt om familjer med barn hade kommit in och sett automatvapen, säger Anders Näslund till Aftonbladet.

Inredaren: "Funkar på hippt kafé"

Cecilia Isaksson är ansvarig inredningsdesigner. Hon beskriver att hon själv inte sett automatvapnen, förrän det påpekades. Då rekommenderade hon en ny tapet.

– Enligt tapettillverkaren är mönstret designat av en kille som är pacifist och som driver med användningen av vapen. Det kan passa på ett hippt kafé. Men i det här sammanhanget, med familjer som kan komma från krigsdrabbade länder, kan det ju bli stötande.

Notan för att tapetsera om kommer att gå på fyra till femtusen kronor. Anders Näslund låter av princip inredaren stå för notan.

Den stora frågan anser Näslund vara tanken bakom mönstret.

– Jag skulle vilja höra mönsterkonstruktören förklara budskapet.

Tapetformgivaren: "Jag har lyckats"

Aftonbladet får kontakt med Philippe Sainz  – tapetformgivaren bakom mönstret. Han är positiv till kalabaliken i Kramfors.

– Det var det jag gjorde mönstret för. De subtila budskapen jag lagt in i mönstret ska få folk att tänka kritiskt mot vapen. Allt är inte alltid vad det ser ut att vara. Mönstret ser vackert ut, men när man granskar det närmare så är det uppbyggt av något väldigt våldsamt.

Tycker du att tapeten borde sitta kvar i familjerummet?

– Det är en väldig stark symbol. Jag tycker tapeten nästan passar där. Det ska få folk att granska sin tillvaro mer. Det är väldigt intressant att de valt den här tapeten i just det här sammanhanget. Det känns som att jag lyckats med det jag ville få fram. Det är debatten som blossar från detta som ger en djupare mening, säger Philippe Sainz.