#imaktenskorridorer: Ungdomsförbunden kallas till möte

avAdam Westin

NYHETER

1 693 politiker har undertecknat uppropet mot sexuella övergrepp och trakasserier.

Nu har initiativtagarna kallat till sig företrädare för ungdomsförbunden och Sveriges ungdomsorganisationer, för att diskutera hur man ska stoppa liknande fall i framtiden.

– Det är nog mycket som har brustit hos oss alla, och det är viktigt att vi rannsakar oss själva, säger initiativtagaren Sandra Fogelberg.

1 av 3 | Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

1 693 politiker har undertecknat uppropet #imaktenskorridorer mot sexuella övergrepp och trakasserier inom politiken.

Frågan är vad som ska hända nu.

Initiativtagarna Sandra Fogelberg och Aida Badeli Rohani, båda representanter för Grön ungdom, har bjudit in samtliga politiska ungdomsförbund (utom Sverigedemokraternas ungdomsförbund, då ingen företrädare för dem eller moderpartiet undertecknat uppropet.)

Alla har tackat ja

Man har även bjudit in LSU (Sveriges ungdomsorganisationer) till mötet som hålls på Miljöpartiets kansli i morgon eftermiddag. Alla har tackat ja och varit positivt inställda till mötet, enligt initiativtagaren själv.

– Det är väldigt lätt att man blir upprörd, men det är vi som ska se till att de här sakerna inte kan hända igen inom våra förbund. Vi är överens om att det här är en partipolitiskt obunden fråga. Det kan hända var som helst, när som helst, och vi har alla ett intresse i att alla känner att de kan engagera sig i politiken, säger initiativtagaren Sandra Fogelberg.

”Mycket har brustit”

Det handlar om att utbyta erfarenheter när det gäller exempelvis kontaktvägar och handlingsplaner för när något händer inom partiet.

– Jag tror att det som har varit fel är att många ungdomsförbund kanske inte känt att man haft befogenheter att göra något kraftfullt, och blivit handfallna kring vilka åtgärder man kan utföra, som att stänga av eller utesluta. Om det inte har polisanmälts eller lett till fällande dom har vissa nog känt att ord stått mot ord, säger Sandra Fogelberg.

– Det är nog mycket som har brustit hos oss alla, och det är viktigt att vi rannsakar oss själva.

Ska ha våldtagits på sommarläger

Något annat som lär diskuteras är även vilken alkoholpolicy man bör ha vid sammankomster inom ungdomsförbunden.

– Det var ju en ung tjej som berättade att hon blivit våldtagen av tre killar i ett tält på ett sommarläger med sitt ungdomsförbund. Då är det viktigt att se över och försöka kartlägga när det finns extra sårbara moment i organisationen, och vad vi gör för att sådana här saker inte ska hända, säger Sandra Fogelberg, initiativtagare till #imaktenskorridorer.

Här är branscherna som satt ner foten i #metoo 01:57
ARTIKELN HANDLAR OM