Det nya amorteringskravet

Bolund om amorteringskravet: ”Ansvarfullt att vidta åtgärder”

Av: 

Josefin Silverberg

 Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

NYHETER

Regeringen kommer snart bestämma sig om amorteringskravet ska skärpas i linje med Finansinspektionens förslag.

I Ekots lördagsintervju verkar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) luta mot ett ja:

– Jämför jag det här förslaget med andra alternativ tror jag det här får mildare effekter på bostadsmarknaden.

Regeringen väntas ta beslut om skärpta amorteringskrav inom kort. Blir det ett ja kommer många med bostadslån behöva betala av mer varje månad på sina lån. Något som på sikt kommer skapa en ekonomisk stabilitet både för samhället i stort och för den enskilda individen, menar finansmarknadsministern.

– Det kommer att påverka människor, att behöva betala mer är sällan populärt för den enskilda, däremot ser jag att det här skapar större stabilitet för samhällsekonomin men också för enskilda hushåll som får en större och större buffert om man betalar av lånen i snabbare takt, säger Per Bolund.

Det har förts samtal över blockgränsen om en bred uppgörelse kring amorteringskraven, vilket mötts av motstånd från de borgerliga partierna. På frågan om det kommer få regeringen att avstå framhåller Bolund att Finansinspektionen har fått de musklerna de har av en anledning.

– Vi lyssnar framförallt på vår expertmyndighet. Det finns risker i svensk ekonomi med att hushållen är högt skuldsatta och vi behöver vidta åtgärder, det är ansvarsfullt att hantera det.

”Berör främst höginkomsttagare”

Hittills i år har bostadspriserna sjunkit med en procent men enligt flera experter kommer bostadspriserna rasa rejält under nästa år.

En naturlig följd efter flera år av prishöjningar menar Bolund.

– Det största problemet är om vi får en fortsatt stark prisuppgång. Har man låga inkomster är det redan i dag begränsningar i befintliga krav från bankerna. Det här berör främst de som har högre inkomster. De högsta skuldkvoterna för hushållen finns i höginkomstområden.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven: Då beslutar vi om skärpt amorteringskrav

ÄMNEN I ARTIKELN

Det nya amorteringskravet

Amortering

Bostadspriser

Per Bolund

Finanspolitik