Aftonbladet Inizio

Åkesson om sviktande väljarstödet: ”Kanske inte haft vår bästa höst”

Av: 

Josefin Silverberg

Kenan Habul

NYHETER

Sverigedemokraterna har tappat drygt sex procentenheter i väljarstöd på ett år visar Aftonbladet/Inizios undersökning.

Den senaste periodens turbulens i partiet kan ha påverkat menar Åkesson som nu kraftsamlar för att vinna andra än kärnväljarna.

– Vi har kanske inte haft vår bästa höst. Det har varit mycket skriverier om annat än politik, säger SD-ledaren till Aftonbladet.

Sverigedemokraternas landsdagar pågår för fullt i Norrköping och planen för den kommande politiken ska läggas.

Med mindre än ett år kvar till valet har Jimmie Åkesson flera tuffa utmaningar att klara av. Aftonbladets/Inizios undersökning visar att partiet inte längre är största parti hos männen. På ett år har partiet tappat 6,1 procentenheter i väljarstöd, vilket motsvarar drygt 330 000 väljare.

– Både vi och Moderaterna tävlar om samma rörliga väljargrupp. Nyhetens behag har gjort att några valt att ge Ulf Kristersson en chans men när han ska börja förhandla så får vi se hur det utkristalliserar sig och vad man faktiskt får om man röstar på Moderaterna. Det är jag inte säker på att väljarna gillar, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladets Kenan Habul som finns på plats i Norrköping.

”Kanske inte de bästa bland de bästa”

I går blev det klart att åklagaren lägger ner förundersökningen om våldtäkt som SD-ledamoten Hanna Wigh anmält en partikollega för. Ett beslut som Wigh meddelat att hon kommer att överklaga.

Andra kontroverser som skakat partiet på senare tid är ledamoten Pavel Gamovs bjudresor till Ryssland som gjort att SD-ledningen petat honom från partiet.

– När man sätter en riksdagslista handlar det om vem man har störst förtroende för i respektive distrikt. De personerna hade uppenbarligen det då, men har det inte längre. De kanske inte är de bästa bland de bästa. Vårt parti i dag är en stabilare organisation är för fem år sedan, kommenterar Åkesson turbulensen.

Åkesson: ”Inte särskilt oroad”

Sverigedemokraterna är inte längre störst bland arbetarna utan ligger nu trea efter Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Det är tur att det inte är val idag, säger Jimmie Åkesson om siffrorna och fortsätter.

– Nej men det är inte så konstigt, vi har kanske inte haft vår bästa höst. Det har varit mycket skriverier om annat än politik och Moderaterna har återhämtat sig med partiledarbyte. Jag är inte särskilt oroad över siffrorna, vi ligger lite lägre än vi gjort tidigare i år men det är ändå inte någon katastrof på något sätt.

Mattias Karlsson sågar experterna

Åkesson håller fast vid att ett valresultat på mellan 20 till 30 procent är fullt möjligt.

– Jag tror fortfarande på det, potentialen finns där. Sen handlar det om att vara trovärdig. De nya väljarna vi fått under mandatperioden är inte lika lojala som kärnväljarna, de är betydligt mer rörliga och dem gäller de att vinna.

SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson oroas inte över huvudtaget av siffrorna och sågar de experter som bedömer att SD nu nått sin toppnivå. Till TT säger han:

– Jag tror inte ett dugg på det. Det är samma experter som en gång sade att vi aldrig skulle klara riksdagsspärren.

ANNONS

Hos Nike hittar du allt för träningen - nu upp till 50% rabatt på mängder av varor!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Aftonbladet Inizio

LÄS VIDARE

Hanna Wigh: ”Jag har återupprättat mitt eget värde”

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet Inizio

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Moderaterna

Norrköping