ÖB vill ha pengar till fler värnpliktiga

1 av 2 | Foto: Nils Petter Nilsson/TT
ÖB Micael Bydén säger att försvaret är på väg i rätt riktning och har farten uppe. Men långsiktiga besked om mer pengar behövs för att inte tappa förmåga.

avTT

NYHETER

ÖB Micael Bydén begär närmare 6 miljarder kronor mer för den kommande treårsperioden till försvaret. En del av pengarna ska gå till att öka antalet värnpliktiga ytterligare, till 6 000 unga män och kvinnor 2021.

När ÖB och Försvarsmakten i dag lämnar in sitt budgetunderlag för åren 2020–2022 till regeringen sker det också med budskapet att politikerna snart bör komma med besked om förutsättningarna på längre sikt.

På rätt väg

– Vi är på väg i rätt riktning, vi har farten uppe, säger ÖB Micael Bydén till TT.

Men han framhåller samtidigt att försvaret och dess förmåga måste växa under minst tio år framöver för att hålla jämna steg med utvecklingen i omvärlden, det säkerhetspolitiska läget och för att kunna klara det som regering och riksdag förväntar sig.

Bydén ser fram emot Försvarsberedningens rapport i maj, med förhoppning att den ska ge grunden för fortsatt tillväxt.

– Det handlar om miljardtillskott, är det enda Bydén vill säga om vad som bör skjutas till även efter den kommande treårsperioden.

Vara trovärdig

Nästa försvarsbeslut, som ska gälla för åren 2021–2025, ser ÖB som ett delmål på vägen fram mot vad som krävs för att "uppnå en trovärdig militär förmåga på längre sikt", som det beskrivs i budgetunderlaget. Det kräver, enligt budgetunderlaget, "substantiella ekonomiska tillskott, utöver nuvarande planeringsramar" för perioden 2021–2025.

ÖB begär 356 miljoner kronor ytterligare för 2020, 1,3 miljarder för 2021 samt 4,3 miljarder för 2022.

"Sammantaget syftar dessa förslag till att motverka den nedgång i förmåga som sker i nästa inriktningsperiod", heter det.

ÖB har tidigare aviserat att man vill öka antagningen av antalet värnpliktiga från 4 000 till 5 000 nästa år och nu förutses en ökning med lika många till 2021, till 6 000.

ARTIKELN HANDLAR OM