62 döda i bombdåd i Alger

al-Qaida tog på sig ansvaret

Två vakter betraktar den omfattande förödelsen efter att en bilbomb exploderat strax intill författningsdomstolen i Alger. Minst 30 personer dödades.
Två vakter betraktar den omfattande förödelsen efter att en bilbomb exploderat strax intill författningsdomstolen i Alger. Minst 30 personer dödades.

Minst 62 människor dödades i två bombdåd i Algeriets huvudstad Alger på tisdagsförmiddagen.

Minst 4 av de döda var FN-anställda dödades, 14 saknas.

Enligt landets inrikesminister var attackerna riktade mot bland annat FN:s flyktingkommissariat.

I ett meddelande på en internetsida tog al-Qaidas ”nordafrikanska gren” på sig ansvaret för dådet, uppgav nyhetsbyrån Reuters på tisdagskvällen.

Två namngivna medlemmar låg bakom bilbomberna, framgick i ett uttalande på en islamistisk hemsida.

Den ena bomben utlöstes utanför författningsdomstolen i den algeriska huvudstaden. Tio minuter senare sprängdes en annan bomb i ett bostadsområde där UNHCR har sitt kontor.

Algeriets inrikesminister Noureddine Yazid Zerhouni uppger till AP att det i båda fallen var bilbomber som orsakade minst 62 människors död. Enligt Yazid Zerhouni riktades attackerna mot FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, och Algeriets författningsdomstol.

En dansk FN-anställd, en 39-årig man, fanns bland de döda, uppgav danska UD till tidningen Politikens webbsida. Han var den förste utlänning som bekräftas död i attacken.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon fördömde attentatet i ett skarpt uttalande senare på tisdagen.

Tjock rökpelare

En tjock rökpelare steg upp från vraket av den buss där den första bomben exploderade, rapporterar AFP.

Enligt vittnen var flertalet av de 30 döda skolungdomar. Totalt kaos rådde på platsen och folk sprang över gatorna i panik.

Kraftig bevakning

Kort därefter small det igen i en annan del av staden. Explosionen som kostade 15 personer livet inträffade i bostadsområdet Hydra strax intill. FN-organet UNHCR:s kontor träffades. AP rapporterar att tolv anställda saknas.

I Hydra huserar också energi- och finansdepartementen liksom flera diplomatresidens. Hydra befolkas av många utlänningar och polisbevakningen i området är vanligtvis omfattande.

Rebeller med anknytning till al-Qaida har utfört en rad attentat under 2007. Ett självmordsattentat i Alger i april krävde 33 liv.

Få svenskar

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om att svenskar skulle ha drabbats direkt av attentaten i Alger.

– Det finns ganska få svenskar i landet överhuvudtaget, ett 10-15-tal bofasta. Vår ambassad har varit i kontakt med dem, säger Tomas Rosander på UD till TT.

Såvitt känt hittills finns det inga skadade svenskar utan alla ska vara i säkerhet enligt Rosander.

Sveriges ambassad ligger i Hydra, det område där ett av attentaten inträffade.

Publisert: