Ulrica Messing lämnar riksdagen - tänker fokusera på familjen

Tidigare s-ministern berättade om beslutet på en presskonferens ihop med partiledaren Mona Sahlin.

Ulrica Messing säger att hon behåller sina personuppdrag.

Däremot avsäger hon sig sin riksdagsplats av omsorg mot väljarna och sina nära.

– Jag behöver andrum och vill visa ansvar mot mina barn och respekt mot de som röstat på mig.

– Jag känner respekt och stolthet över Ulricas beslut, sa Mona Sahlin under fredagens presskonferens.
– Jag känner respekt och stolthet över Ulricas beslut, sa Mona Sahlin under fredagens presskonferens.

Ulrica Messing bekräftade under fredagsförmiddagen att hon planerar att lämna riksdagsplats. I stället ska hon ska bidra till välfärden genom att arbeta.

– Jag har inte fyllt 40 och jag ska inte gå i pension, försäkrar hon.

Hon känner samma vilja att förändra världen som när hon först gick med i SSU, Därför behåller hon sina personuppdrag.

– Jag är i en period i livet där jag känner lust och ansvar.

Barnen undrar

Det var kombinationen av långa arbetsdagar, resor och ett familjeliv i förändring som ledde till Ulrica Messings beslut att lämna sin riksdagsplats och prioritera sitt privatliv i större utsträckning.

Trots ett massivt pressuppbåd och mängder av fotoblixtar som lyser upp rummet på socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen, ger hon ett avslappnat intryck och skrattar lite när aftonbladet.se ställer frågor om hennes privatliv.

Är jobbet som heltidspolitiker omöjligt att kombinera med rollen som mamma?

– Nej, då hade jag lagt av direkt. Alla föräldrar tror jag ibland har dåligt samvete för att man är på fel plats. Det har jag haft precis som alla andra. Men visst går det att kombinera och det är viktigt att kombinera för både småbarnsmammor och pappor.

Vad säger dina barn om ditt beslut?

– De tycker att det känns lite märkligt, eftersom de inte vet om något annat. Min äldste son tycker dessutom att det är lite konstigt att jag går utan att veta vart jag ska. Han funderar på hur man kan ta det beslutet när man samtidigt har försörjningsansvaret för en familj. Men jag tror också att de är lite stolta.

Ulrica Messings kärlek Torsten Jansson har varit ett stöd för henne den senaste tiden, även om Ulrica säger att han inte har varit delaktig i beslutet på något vis.

– Vi försöker naturligtvis hela tiden stötta varandra. Det måste man göra i en relation. Och han har inga synpunkter på de val jag har gjort. Men han har gång på gång frågat om jag är säker. Och det är väl sådana kontrollfrågor som ens respektive ska ställa, säger hon.

Var en tänkbar statsministerkandidat

Messing har varit en av socialdemokratins mest framträdande politiker på senare år och hon nämndes som en tänkbar kandidat till att efterträda Göran Persson som partiledare och som en möjlig framtida statsminister i en socialdemokratiskt ledd regering.

– Mitt samhällsengagemang och mitt intresse för politik är fortfarande mycket starkt, och jag behåller därför mina förtroendeuppdrag i VU och partistyrelsen”, kommenterar Ulrica Messing beslutet att kliva av politiken.

Sedan 2006 var hon ordförande i riksdagens försvarsutskott och var även ledamot i utrikesnämnden, krigsdelegationen och i OSSE:s svenska delegation.

”Fantastiskt rolig tid”

– Jag har haft en fantastiskt rolig och utmanande tid som folkvald och jag är oerhört stolt över det förtroende och stöd som väljarna har gett mig. Men det är också naturligt att kunna gå mellan ett politiskt heltidsuppdrag och andra områden i samhället och jag känner nu att det är dags för mig att göra just det, säger hon.

Sitt första regeringsuppdrag fick hon som biträdande arbetsmarknadsminister 1996. Därefter har hon varit ungdomsminister, biträdande kulturminister samt biträdande näringsminister med ansvar för bland annat infrastrukturfrågor.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att Ulrica Messing är en av de personer ur den tidigare regeringen som har ansökt om högst pension, 49 000 kronor i månaden.

Publisert: