Oskyldiga vargar rentvås av DNA

NYHETER

Rovdjuren frias i hälften av attackfallen

Nu är det slut med att skylla alla tamdjursskador på varg och andra rovdjur. Nu ska förövaren hittas med hjälp av DNA på de döda djuren.

– Det här kommer att avslöja vem som är skyldig, säger Per Larsson, naturbevakare vid Länsstyrelsen i Värmland.

Foto: Foto: Börje Thuresson/Montage

Besiktningar visar att det inte alls är varg, björn och lo som ligger bakom alla de 145 attacker som har anmälts av djurägare i år. Djuren har många gånger dött av sjukdom eller skador och sedan har rävar och fåglar angripit dem. Ibland har de skyldiga varit hundar.

– En unghund och en ungvarg har båda svårt att döda sitt byte och är hemskt lika i förfaringssättet när de attackerar. Då är det bra att kunna fastställa säkert vad det är som dödat djuret, säger Per Larsson.

Över 500 anmälda angrepp

Under sommaren har DNA-prover tagits vid angreppsställena och under hösten ska resultaten sammanställas. Sårkanten på de attackerade djuren topsas och skickas in för att skilja rovdjurets DNA från bytesdjurets. Analysen ska förhoppningsvis utgöra ett komplement till besiktningsmännens bedömning och sedan användas i särskilt svårbedömda fall.

– Det här är en trygghet för djurägarna så de säkert kan veta när det handlar om varg och när det inte gör det, säger Per Larsson.

Förra året anmäldes 562 rovdjursangrepp på tamdjur.