Erkänner ansvar för Dianas död

NYHETER

Brittisk chefredaktör: Jag känner stort ansvar för vad som hände

Dåvarande chefredaktören på den brittiska tabloiden News of the World säger i en ny tv-dokumentär att han känner sig ansvarig för var som hände med prinsessan Diana.

Prinsessan dog 1997 i en vägtunnel i Paris när hon jagades av paparazzi på motorcykel.

Foto: Känner skuld Phil Hall, tidigare chefredaktör på News of the World.

Det är i dokumentären Diana's Last Summer som visas på kanalen ITV som News of the Worlds dåvarande chefredaktör Phil Hall medger att han känt sig ansvarig för prinsessans död.

– Jag känner ett stort ansvar för vad som hände och det tror jag att alla i media gjorde, säger han i dokumentären.

Cirkus

Paris paparazzi var välkända i mediavärlden som något av en cirkus, enligt prinsessans rådgivare Patrick Jephson, som också intervjuas i dokumentären:

– De brukade jaga den kungliga bilen på motorcyklar.De hade passagerare som bar tunga tv-kameror. Alltihop bidrog till känslan att sitta inuti en dilligens som attackerades av banditer, säger han.

Phil Hall säger:

Berusad förare

– Det känns svårt för vi visste hela historien, vi visste att Diana var hjälpsam mot tidningarna och att hennes förare var berusad. Min mening är att om paparazzin inte hade jagat hennes bil så hade de inte kört så fort och då hade olyckan kanske aldrig hänt.

Tv-dokumentären handlar till stor del om prinsessan Dianas relation till fotograferna som följde hennes varenda steg över hela världen. I programmet har man också talat med några av de paparazzi som jagade bilen den 31 augusti 1997. Förutom prinsessan Diana omkom också hennes fästman Dodi Fayed och chauffören Henri Paul.

En ny undersökning om omständigheterna kring den fatala bilkraschen är planerad att start i oktober, uppger BBC News.