Höstens trender på menyn

Foto: Carl Jan Granqvist gillar höstmat i allmänhet och svamp i synnerhet.
NYHETER

Höst betyder ny meny. Carl Jan Granqvist vet var roliga rotsaker och drömska svampar kommer till sin fulla rätt.

Foto: Om höstarna botaniserar Carl Jan Granqvist bland närproducerade råvaror och specialiteter på Bondens egen marknad, och bjuder sedan på ett läckert grönsaksfat. Foto: Scanpix

– Jag älskar höstmat. Smakerna är som mest utvecklade och det finns sådan bredd, säger matprofessorn Carl Jan Granqvist. Han korar Karl-Johan svampen till "drömmen" bland höstens delikatesser och fortsätter med nya favoriter; polk-morötter, färsk knipplök och luftlök.

– Det kommer mängder med nya roliga grönsaker.

Vegetarisk trend

Krögare är helt beroende av säsongens skörd. Den generella trenden på höstmenyn är vegetarisk kost, säger han. Medan nya soppor smakas av väntar mer traditionsbundna krogar på får och lamm från höstslakten.

– Man ska gå till klassiska kvarterskrogar. De är mer personliga och krögarna är alerta. Koncept-krogar är alltför bundna till sin inriktning, säger Carl Jan Granqvist.

Ät hemma

Men hans bästa tips är att äta höstmaten hemma; Ett fat med grönsaker från Bondens egen marknad och ostar från svenska gårdsmejerier. Till det? Årets Beaujolais Nouveau så klart, men den släpps först i november.

Bondens egen marknad i Stockholm:

Bondens egen marknad i Göteborg:

Bondens egen marknad Malmö:

Louise Jacobson (.se)