Stressad i storstan shoppar på kvällen

Foto: - Det är bra att det är kvällsöppet. Här är också allt samlat på samma ställe, så när man har shoppat klart kan man gå på bio, säger ­Caroline Mildh, 19, som shoppar med Tim Hägg, 22, på Bik Bok i Kista Galleria.
NYHETER

Du jobbar 9–5. När ska du hinna shoppa?

Kvällstid förstås.

Allt fler butiker och gallerior håller kvällsöppet för att stressade storstadsbor ska kunna handla efter jobbet.

För storstadsmänniskorna är stressade själar.

– Tempot i samhället accelererar. Och det är allra högst i storstäder. Vi jobbar längre och då ökar behovet av att kunna handla sent, säger Leif Jansson, omvärldsanalytiker på analysföretaget Docere.

För vi närmar oss ett 24-timmarssamhälle. Sverige ligger i trendens framkant tillsammans med USA. Och det gäller inte bara shopping. Även andra delar av samhället , såsom tv-utbudet, ökar tillgängligheten.

– Och vi har alltid mobiltelefonen med oss, är vana att få tag i folk och bli nådda direkt hela dygnet, säger Leif Jansson.

Det ökade tempot leder till den omedelbara behovstillfredsställelsen. Och den leder till att shoppingen mixas samman med upplevelser och underhållning.

Allt på ett ställe, liksom.

– Det finns kaféer i bokhandlar och upplevelser i shoppingcenter. Då är det naturligt att öppettiderna anpassas efter när vi vill ha upplevelser, säger Leif Jansson.

Det vill säga kvällstid.

Kvällsöppet i Stockholm

Sara Haldert