Spred musik på nätet - dömdes till böter

NYHETER

44-årig man fälld för upphovsrättsbrott

En 44-årig man som åtalats för upphovsrättsbrott genom fildelning dömdes på onsdagen av Borås tingsrätt till 80 dagsböter.

Mannen åtalades för att ha gjort fyra musikinspelningar tillgängliga via internet. De berörda artisterna var Roxette, Jakob Hellman, Mauro Scocco och Eurythmics. Fildelningen gjordes med hjälp av dataprogrammet DC++.

44-åringen polisanmäldes av skivbranschens intresseorganisation, IFPI. Han är den förste som åtalats för fildelning av musik i Sverige.

Åtalet gällde fyra låtar

Skivbranschen är nöjd med den fällande domen i Borås. Lars Gustafsson, som är vd för Ifpi i Sverige, vill framhålla tingsrättens formulering att påföljden ”kan stanna vid ett kännbart bötesstraff”.

– Den åtalade fick 80 dagsböter för att vid ett tillfälle ha gjort fyra musikstycken tillgängliga för allmänheten, utan att det varit någon kommersiell verksamhet. Det ska läsas som att om det är fler musikstycken, vid fler tillfällen, och något kommersiellt inslag, så kan man döma till fängelse, säger Gustafsson till TT.

Enligt polisanmälan från Ifpi har den dömde 44-åringen lagt ut 13000 låtar genom fildelning. Åklagaren valde dock att väcka åtal om endast fyra.

Tidigare artiklar:

TT