”Dinkelspiel ny handelsminister”

Publicerad:
Uppdaterad:

Reinfeldt: Har inte frågat någon ännu

Sveriges Radio Ekot erfar att moderaten Ulf Dinkelspiel blir ny handelsminister efter Maria Borelius.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt säger sig ännu inte ha frågat någon av ministerkandidaterna.

Ulf Dinkelspiel.
Foto: Peter Kjellerås
Ulf Dinkelspiel.

Ulf Dinkelspiel blir ny svensk handelsminister, erfar Ekot. Han var Europa- och utrikeshandelsminister under Carl Bildt i början av 90-talet när Sverige sökte EU-medlemskap. Redan i slutet av 70-talet arbetade han som statssekreterare åt den borgerliga regeringen i handelsdepartementet.

”Inte frågat ännu”

Statsminister Fredrik Reinfeldt förnekar dock att Ulf Dinkelspiel tillfrågats:

– Jag har ännu inte tillfrågat någon och jag är inte klar och ser framför mig att presentera detta i början på nästa vecka, säger Reinfeldt till Sveriges Radios Ekoredaktion.

– Jag kan bara säga att det förvånade mig men det är nog inget jämfört med hur det måste ha förvånat Ulf Dinkelspiel, säger Reinfeldt om uppgifterna.

När TT får fatt i Dinkelspiel på torsdagskvällen uppger han mycket riktigt att han är förvånad.

TT: Men har du någon tanke på att göra politisk comeback?

– Fredrik Reinfeldt säger ju allt och jag har ingen annan kommentar.

TT: Så vi kommer inte att få se dig som ny handelsminister?

– Jag hänvisar bara tillbaka till det som Fredrik Reinfeldt har sagt, säger Dinkelspiel och vill inte prata mer om saken.

I en tid då det varit mycket turbulens kring ministrar som inte betalat sin tv-licens kan det vara värt att notera att hushållet Dinkelspiel tycks ha skött sina betalningar. Enligt Radiotjänst i Kiruna AB betalar Ulf Dinkelspiels fru, Louise Dinkelspiel, tv-licens för det gemensamma hushållet på Östermalm i Stockholm.

I måndags såg sig kulturminister Cecilia Stegö Chilò tvingad att avgå på grund av all uppmärksamhet kring det faktum att hon inte betalat tv-licens på 16 år. Vem som efterträder henne är också oklart.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade under sitt besök i Köpenhamn på onsdagen att två nya moderata statsråd ska presenteras nästa vecka.

Anna Lindström, TT

Publicerad: