Nyheter

Vi måste kämpa mot rasismen

Emina Gaspar-Vrana är 15 år.
Emina Gaspar-Vrana är 15 år.

NYHETER

Svart, vit, brun eller gul? Vad spelar det för roll, alla är vi väl människor? Varför betraktar vi inte varandra som jämlikar oavsett hudfärg och bakgrund?

Rasismen har existerat i flera tusen år. Det kanske mest uppmärksammade "rasismutbrottet" var under Abraham Lincolns tid i USA. De vita betraktade de mörkhyade som djur. Djur som de kunde styra och ställa hur som helst över.

Vad var detta för ett resonemang? Hur kan man ens tänka så?

Det tog de mörkhyade människorna flera hundra år att slå sig fria från slaveriet och att börja betraktas som människor, men än finns det problem kvar. Det finns tyvärr fortfarande de som nedvärderar mörkhyade och använder glåpord som "neger" och "svartskalle". Det är ju patetiskt!

Varför skulle mörkhyade vara mindre värda? Jag tror att de människor som tänker såhär är rädda. Rädda för att de själva skulle vara mindre intelligenta, välbärgade eller helt enkelt sämre människor.

Deras enda utväg blir att trycka ner de som är "annorlunda" för att själva komma högre upp.

Precis denna teknik använder dagens mobbare. Visst, det kanske fungerar ett tag, men varför gör mobbarna det? Jo, för att betraktas som bättre människor av andra, som något större än de egentligen är.

Rasismen kommer inte att utrotas av vad någon säger eller tycker, det har vi insett efter alla dessa år.

Enda sättet är helt enkelt att få rasisterna att förstå hur fel de egentligen har. Det kan ta tio, hundra eller tusen år, men jag hoppas att vi en dag kommer att lyckas, för allas bästa.

Emina Gaspar-Vrana

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter