Självförsvarskurs ger homosexuella trygghet

1 av 4 | Foto: Instruktörerna Andreas Evers och Caroline Lård visar hur man kan försvara sig mot en gärningsman. Ta tag i armen och vrid den åt fel håll. Försök även slå mot någon av ansiktets känsliga punkter. Till exempel näsan.
NYHETER

Självförsvarskurser för tjejer har väl de flesta hört talas om. Men det finns fler grupper i samhället som känner sig hotade och utsatta. Nyligen arrangerades den första självförsvarskursen för bögar i Stockholm.

Kursen arrangerades av Feelsafe, ett företag som under fyra års tid hållit självförsvarskurser för olika grupper. Dels för företag, dels för tjejer upp till 16 år, kvinnor från 16 år och uppåt, samt homosexuella.

– Det är ingen större skillnad på övningarna vi går igenom med respektive grupp, men för att skapa trygghet har vi till exempel kurser för unga kvinnor och homosexuella var för sig, säger Andreas Evers, som driver Feelsafe.

Hantera rädslan

Trygghet är nyckelordet i hans kurser, som innehåller både praktik och teori.

– Fokus ligger på att förstå hur man kan använda sin egen kraft vid ett överfall, men också på att psykiskt kunna hantera rädslan för att bli överfallen och hur man kan skydda sig.

– Det behövs kunskap för att slippa bli ett offer.

Men ska man inte lägga krutet på att stoppa förövarna i stället för att utbilda potentiella offer i självförsvar?

– Jag skulle gärna vilja stoppa alla våldsförövare och rädda världen, men det kan jag inte. Jag kan heller inte blunda för att våldet finns där och att många, ja alla, har ett behov att att kunna skydda sig.

Andreas ser självförsvarskurserna som en försäkring. Något som alla borde prioritera.

(.se)