"Halva ens väsen förstår inte att det är konsert"

NYHETER

Timo Räisänen spelar på Linnéscenen på Lördag. Vi har pratat med Timo om att spela på hemmaplan, att strippa på konserter och om hur han laddar upp inför spelningen.

Du har ju spelat på många festivaler! Är det nåt som är speciellt just med festivalspelningar?

- Det är en speciell känsla med festivalspelningar. Way Out West kommer bli en helt ny grej eftersom det inte riktigt är en stadsfestival och inte riktigt en tältfestival, det är liksom en superfestival.

Att spela på en festival på hemmaplan då? Hur känns det?

- Det är väldigt roligt att spela på hemmaplan, men det är också konstigt. Man är ju van vid att vara på ett hotellrum eller i en loge innan och i en helt okänd stad. Men nu kommer man att kunna vara hemma innan och det påverkar så klart. Det brukar bli bra för man har en speciell känsla i kroppen då. Det känns som halva ens väsen inte riktigt förstår att det är konsert, det blir som en chock.

Kommer det att hända något speciellt på din spelning? Bjuder du på något extra?

- Det händer alltid något extra på Timo Räisänens spelningar. Nej, men jag brukar aldrig planera saker inför spelningarna det brukar inte bli så bra då. Ni får vänta och se vad som händer.

Det har varit mycket snack om dina strippningar på scen, är det något som vi kan förvänta oss på lördag?

- Ja, alltså det är upp till publiken. Jag vet att Göteborgspubliken tidigare inte riktigt brukar locka fram det på spelningar, de har nog tyckt att det är respektlöst på något sätt. Men man vet aldrig om det kanske blir annorlunda på lördag.

Vi var ju inne på det här med stadsfestival och tältfestival tidigare, vilket föredrar du?

- Det beror på. Stadsfestivaler kan vara dåligt arrangerade, det kan vara en kommungubbe som vill locka besökare till sin stad och har frågat sin dotter om vad det är som gäller och då kan det bli riktigt jobbigt. Man det finns också jättefina stadsfestivaler. När det gäller campingfestivaler så kan det finnas en sån häftig stämning, nästan som en slags masspsykos. Men det kan också bara bli fylla och pannkaka av alltihopa, men oftast är det en jävla skön stämning.

Hur tror du att det blir på Way Out West?

- Det återstår att se. Ibland kan det bli en kall stämning bland publiken, att de inte riktigt kommer igång. Vi får hoppas att det inte blir så, mest tror jag att det blir en jävla skön fest.

Vad tänker du se på festivalen?

- Jag tänker inte missa Albert Hammond jr, gitarrist i The Strokes, och sen tänker jag se Säkert! eller Hello Saferide, det blir nog både och. Primal Scream ska jag också se och en klubbspelning på torsdagen med ?And You Will Now Us By The Trail of Dead.

Har du några favoritställen man ska besöka när man är i Göteborg?

- Ja, Locatelli är ett ställe värt ett besök, också självklart Pustervik, det är alltid bra. Om man går på de ställena så får man se två olika världar. När det gäller mat så gillar jag restaurangen Fond men det är sommarstängt nu. Ett annat ställe som är otroligt bra är Heaven 23 där är det jäkligt trevligt. När man kommer till Göteborg ska man åka längst upp där och sätta sig och ta en go’ drink. Därifrån ser man hela Göteborg och det finns ett lugn där som är så fint.

Hur laddar du upp inför spelningen på Lördag?

- Ja, vet inte, jag planerar inte sånt där. Men det blir nog till att laga lite mat hemma och sedan samla bandet och se till så att man inte slänger i sig de där vanliga drinkarna som när man ska ut i Göteborg och festa och inte stå på scen.

Sara Parkström,

Allt om Stockholm

Fakta

Timos favoriter:

Läs mer