Fängelse för rånet på antikhandlaren

NYHETER

Alla misstänkta frias från mordanklagelserna

I februari hittades antikhandlaren Jan Nilsson, 61, ihjälslagen och rånad i sitt hem i skånska Degeberga.

En 22-åring som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mord och grovt rån fick sitt straff sänkt till sex års fängelse, och friades från mordanklagelserna.

En 23-åring som i tingsrätten dömdes till sex års fängelse för medhjälp till mord och grovt rån dömdes i hovrätten bara till grovt rån, men straffet kvarstår.

Hovrätten fastställer också domen mot en 22-åring som var med vid mordet till fyra års fängelse för grovt rån.

En annan 22-årig man döms till villkorlig dom för medhjälp till grovt rån.

Det var uppgifter om att antikhandlaren skulle ha mycket kontanter hemma som fick de fyra unga männen att knacka på hans dörr under natten till den 3 februari.

Lämnades döende på golvet

När han öppnade överfölls han. Han blev sparkad och slagen i huvudet med ett metallrör och bakbands. När männen hade rotat igenom huset lämnade de den döende mannen på golvet. De tog med sig hans kassaskåp, som fortfarande är borta.

Det är framför allt 23-åringen som pekat ut sin ett år yngre kamrat som den som brukat mest våld. Denne erkänner grovt rån, men har nekat till uppsåt att döda.

Chefsåklagare Pär Andersson yrkade i domstolen att alla fyra som deltog i rånet skulle dömas som medskyldiga till mord. Han ansåg att tre av dem borde få livstids fängelse.

Det var en ungdomskärlek som Jan Nilsson åter tagit upp kontakten med som upptäckte honom när hon kom till hans hem eftersom hon var bjuden på middag den 3 februari.

Oenig hovrätt

Hovrätten är djupt oenig i sitt domslut. Majoriteten utgörs av ordföranden och de två nämndemännen, medan de övriga två juristerna vill döma 22-åringen till livstids fängelse för mord och 23-åringen till tio års fängelse för medhjälp till mord.

I sin reservation slår de båda juristerna fast, att båda männen deltagit i misshandeln av antikhandlaren, sett att han varit svårt skadad och varit likgiltiga för om han skulle dö eller inte.

Chefsåklagare Pär Andersson ställer sig mycket undrande till hovrättens domslut, men hade när TT når honom ännu inte tagit del av domskälen.

Han utesluter inte att han med stöd av riksåklagaren kommer att försöka få målet prövat i Högsta domstolen.

Tidigare artiklar

Karin Thurfjell, TT