Bröder hittade stor vikingaskatt

Foto: historiskt fynd Bröderna Edvin och Arvid Svanborg hittade flera arabiska silvermynt i närheten av Sundre kyrka på södra Gotland.
NYHETER

Uppdraget började i slyn men slutade i rampljuset för de gotländska bröderna Svanborg. När de skulle hjälpa grannen att röja betesmark ramlade de på en världsunik silverskatt från vikingatiden.

– Det var ren slump, säger Edvin Svanborg, vars karriär som arkeolog just har rivstartat.

I förra veckan bad konstnären Lars Jonsson sina grannpojkar om hjälp med att röja sly på ägorna några kilometer söder om Sundre kyrka på södra Gotland. Edvin Svanborg, 20, och hans tre år yngre bror Arvid tog sig uppgiften men hittade betydligt mer än snår på marken.

– Jag råkade av en ren slump stöta på ett arabiskt silvermynt som är ungefär 1100 år gammalt, säger Edvin Svanborg.

TT: Hur visste du det?

– Jag studerar historia just nu och jag vet att det är ett ganska vanligt mynt här på Gotland. Jag kände igen det, jag har sett det på bild.

Kaninhål

Bröderna började söka i markskiktet efter fler mynt och förstod ganska snart att de hade träffat på någonting av stort värde. På en ganska liten yta låg över 100 silverpengar. Tillsammans med Lars Jonsson kontaktade de länsstyrelsen. Resten är historia och utgrävningarna är i det närmaste avslutade. Allt som allt består skatten av tre kilo silver – cirka 1100 mynt och några armringar från yngre vikingatid på 900-talet eKr. Det mesta är i gott skick även om vildkaniner bokstavligen har satt sprätt på de gamla pengarna.

Skatten är en av de 25 största som hittills har hittats på Gotland. Vad som kommer att hända med den är inte klart, det får Riksantikvarieämbetet besluta om.

– Jag hoppas att den kommer att ställas ut. Varje skatt är unik i sin sammansättning och varje skatt berättar mycket om den gotländska historien, säger länsantikvarie Majvor Östergren.

Hittelön

Marie-Louise Hellqvist, en av Gotlands arkeologer, har inte direkt några matnyttiga tips till alla dem som drömmer om att snubbla över en skatt – utöver det självklara att det gäller att hålla ögonen öppna och hoppas på turen.

– Men om man skulle hitta någonting så är det viktigt att direkt rapportera fyndet, säger hon, och tillägger att upphittarens agerande delvis avgör storleken på hittelönen.

Bröderna Svanborg har handlat helt enligt regelboken och kommer att få ersättning av staten för det. Hur mycket är oklart, men enligt Majvor Östergren lär hittelönen bli tillräcklig för att göra grabbarna glada.

– Det är inte det viktigaste. Det är själva grejen, att hitta en skatt, säger Edvin Svanborg.

Arkeolog

Gotland är rikt på värdeföremål från våra förfäders dagar. För några år sedan hittade till exempel lantbrukaren Björn Engström det som är världens hittills största kända vikingaskatt. Den så kallade Spillingsskatten består av bland annat mynt, halsringar och smycken – sammanlagt 65 kilo silver och 20 kilo brons. Engström fick nästan 2,1 miljoner kronor i hittelön, varpå han meddelade att han tänkte fortsätta hålla blicken riktad mot marken.

Bröderna Svanborg har aldrig tidigare hittat någon skatt, men åtminstone Edvin hoppas på att få göra det igen om än under mindre slumpartade former.

– Jag siktar på att utbilda mig till arkeolog, säger han.

Fakta / Vikingaskatter på Gotland

Sara Rosén/TT