Demokratiska framgångar i guvernörsvalet

Publicerad:
Uppdaterad:

Chicago

Demokraterna tog guvernörsposter från republikanerna i fem delstater i tisdagens val.

Det förde dem närmare målet att för första gången sedan 1994 erövra en majoritet av guvernörsposterna.

I Ohio, Massachusetts, New York, Maryland och Arkansas pekade prognoserna på att demokraterna lyckats bräda republikanerna. Dessa lyckades dock behålla det högsta delstatsämbetet i Florida och Texas och verkade kunna hålla fast i Kalifornien, tre av de fyra mest folkrika delstaterna och viktiga i kommande presidentval.

I 36 av de 50 delstaterna stod guvernörsposten på spel i tisdagens val. Före valet hade republikanerna 28 delstater mot 22 för demokraterna

- Vi är till 99 procent säkra på att vi kommer att få majoritet med 26 delstater, möjligen fler, sade Brian Namey, talesman för demokraternas guvernörsförbund.

Framgångarna i guvernörsvalet speglade demokraternas landvinningar i kongressvalet, där partiet red på en våg av missnöje med president George W Bushs Irakkrig.

I New York vann som väntat Eliot Spitzer, delstatens tidigare "riksåklagare", som efterträder republikanen George Pataki. Demokraten Ted Strickland besegrade republikanen Kenneth Blackwell i Ohio, där republikanerna innehaft delstatens högsta ämbete de senaste 16 åren. Väljarna i Maryland valde bort den republikanske guvernören Robert Ehrlich till förmån för demokraten Martin O'Malley medan demokraten Mike Beebe vann posten i Arkansas.

I Massachusetts besegrade demokraten Deval Patrick den republikanske kandidaten Kerry Healey. Det innebär att Massachusetts fått sin förste demokratiske guvernör på 16 år och delstatens förste svarte guvernör någonsin.

TT

Publicerad: