Nyheter

Demokratiska framgångar i guvernörsvalet

NYHETER

Chicago

Demokraterna tog guvernörsposter från republikanerna i fem delstater i tisdagens val.

Det förde dem närmare målet att för första gången sedan 1994 erövra en majoritet av guvernörsposterna.

I Ohio, Massachusetts, New York, Maryland och Arkansas pekade prognoserna på att demokraterna lyckats bräda republikanerna. Dessa lyckades dock behålla det högsta delstatsämbetet i Florida och Texas och verkade kunna hålla fast i Kalifornien, tre av de fyra mest folkrika delstaterna och viktiga i kommande presidentval.

I 36 av de 50 delstaterna stod guvernörsposten på spel i tisdagens val. Före valet hade republikanerna 28 delstater mot 22 för demokraterna

- Vi är till 99 procent säkra på att vi kommer att få majoritet med 26 delstater, möjligen fler, sade Brian Namey, talesman för demokraternas guvernörsförbund.

Framgångarna i guvernörsvalet speglade demokraternas landvinningar i kongressvalet, där partiet red på en våg av missnöje med president George W Bushs Irakkrig.

I New York vann som väntat Eliot Spitzer, delstatens tidigare "riksåklagare", som efterträder republikanen George Pataki. Demokraten Ted Strickland besegrade republikanen Kenneth Blackwell i Ohio, där republikanerna innehaft delstatens högsta ämbete de senaste 16 åren. Väljarna i Maryland valde bort den republikanske guvernören Robert Ehrlich till förmån för demokraten Martin O'Malley medan demokraten Mike Beebe vann posten i Arkansas.

I Massachusetts besegrade demokraten Deval Patrick den republikanske kandidaten Kerry Healey. Det innebär att Massachusetts fått sin förste demokratiske guvernör på 16 år och delstatens förste svarte guvernör någonsin.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter