Över 26 000 strömlösa efter stormen

NYHETER

Eon: ”Vissa kan tvingas vänta länge på att få strömmen tillbaka”

Bara Eon har över 22 700 abonnenter utan ström där stormen dragit fram med blötsnö och fallande träd.

– I söder kommer de flesta som drabbats hittills förhoppnings att få tillbaka strömmen i dag, men i norr ser det värre ut. Och samtidigt är kulmen inte nådd ännu, säger Eons talesman Jakob Holmström.

Klockan 14 fanns över 26 000 strömlösa hushåll i Sverige. Flest drabbade – nära 6 000 abonnenter – fanns i Kronobergs län, och även resten av Småland, Halland och Skåne.

Personal på samtliga fel

Eon:s förhoppning är att de flesta av abonnenterna i dessa län ska ha strömmen tillbaka under dagen eller kvällen.

– Vi har god beredskap och arbetar på samtliga fel som anmälts hittills. Men än är kulmen inte nådd, så många fler kommer att drabbas, och vi kan i stort sett bara fortsätta reparationerna så länge det är ljust ute. Ett antal abonnenter måste därför, tyvärr, vara utan ström i natt också, säger Jakob Holmström.

Svårare fel i norr

I norr - där i huvudsak Jämtland och Västernorrland drabbats – är driftstörningarna hittills färre än i söder. Men samtidigt är felen på ledningarna här allvarligare – och de strömlösa kan tvingas vänta längre.

– Det beror på den tunga blöta snön, som gör det svårframkomligt och besvärligt på många sätt, säger Jakob Holmström.

– I och med att det väntas upp till en halvmeter snö till, ser prognosen sämre ut. Det kan ta ett tag innan alla fel är lagade.

Vattenfall på förmiddagen runt 1 400 kunder utan el, och Fortum cirka 1500.

Teleavbrott:

Karin Henriksson