Nyheter

"Vi var före Madonna"

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Alexander Bard sitter i juryn med sina gamla bandmedlemmar i Army of lovers när Sveriges första voguebal gungar stan.

Vi tog reda på bästa konceptet för att vinna och vad voguening egentligen är.

- Det räcker inte att klä ut sig till transa, avslöjar han.

- Vill man vinna ska man spöka ut sig, göra snygga moves, kort och gott hålla Leila K-klass och ta voguening till nya höjder, säger Alexander Bard som nog kan bli hård i sin roll som domare. Tillsammans med sina gamla bandkompisar från Army of lovers, Dominika Peczynski och Jean-Pierre Barda, sitter han i juryn när kollektivet bakom boken Bögjävlar arrangerar landets första voguebal på Debaser Slussen tisdagen den 31 juli.

- Det räcker inte att klä ut sig till transa. Kanske om en straight tjej klär ut sig till kille och sedan till transa och kör fyllegång på catwalken, rent av kommer med en visuell chock. Då, kanske...

"Vi skapade vår egen pryl"

För att förstå vad voguening egentligen är krävs en återblick tillbaka till 80-talets New York, om inte tidigare.

- Voguening uppstod bland svarta transvestiter och homosexuella, i samma veva som vi startade Army of lovers, berättar Alexander Bard.

- Det var en spännande tid med en fascinerande klubbscen både i New York och Paris som vi gladeligen besökte. Man gick på voguebaler - avancerade maskerader - och höjdpunkten var när killarna kom inklivandes som modeller på catwalken, säger han och tillägger att allt handlade om att bryta mot konventioner, om att vara kreativ.

- Det gjorde att vi i bandet kände ett starkt släktskap med voguening. Vi tog formen och estetiken från dragshowkulturen, skapade vår egen pryl och gjorde världens första voguelåt; "Vive La Vogue", detta innan Madonna fick sin superhit "Vogue" och hela saken blev överexponerad.

I DN (På stan 26/7-07) skriver Kristoffer Poppius att "vogue var de svarta och latinamerikanska bögarnas hiphop, och på samma sätt blev tillhörigheten betydelsefull", håller du med om det?

- Nej, för hiphop är en musikform, voguening var inte en musikform utan en företeelse och klubbkultur som inspirerade olika band. Allt bottnade i dragshowkulturen. Vill man koppla någon musik till voguening måste det bli house, de svarta homosexuella amerikanernas svar på hiphop.

Och är det någon musik man kan koppla till årets Pride, så är det toner signerade Bodies Without Organs. Du och de andra i bandet spelar på invigningsgalan på stora scenen i Pride Park på onsdag, inte sant?

- Ja, det slår mig ständigt att vi har en så lojal publik. BWO går hem hos både bögar och flator. Jag brukar säga att bögar gillar disco och flator rock, och då stillar vi nog deras lystmäte med våra ballader och discolåtar.

Men ni bryter inte mot värst många konventioner med BWO?

- Bara mot generationsbarriären. Skivbolagen trodde inte att det skulle funka med så många olika åldrar på medlemmarna i bandet. Så fel de hade.

- Med Army of lovers handlade det mycket om att bryta mot fördomar. Vi hade alla olika etniska bakgrunder och var inte direkt vad folk i utlandet förväntade sig skulle komma från Sverige. Vi var pionjärer från ett komsopolitiskt Stockholm. Vi dödade dragshowkulturen och höjde ribban för vad som var gaykultur.

Vad har du att säga om dagens svenska bögscen?

- Killarna bakom boken Bögdjävlar är ett bra exempel på hur man kan arbeta. De är alla väldigt produktiva och raka motsatsen till bilden av bögar som går ut för att sjunga schlager.

- Sedan är det mycket som händer på nätet. Bögar är mycket flinka vid webben.

Kommer du att gå i paraden?

- Tyvärr är jag inte i stan på lördag. Annars hade jag gått.

Hur ser du på vikten av att närvara?

- Hade du frågat mig för några år sedan hade jag varit helt blasé. Men efter vad som hänt i östeuropa, där polis och demonstranter angripit bögar och flator som gått i paraden, är det ens skyldighet att gå om man motsätter sig förtrycket av homosexuella. Det är inte acceptabelt att man i Europa 2007 inte får leva eller ha sex med den man älskar.

Ida Lithell,

Allt om Stockholm

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Läs mer

Publisert: