Hus och hem

Sköna, gröna stunder i växthuset

NYHETER

En oas för människor och växter att trivas i

Ett växthus är inte bara för odling.

I det perfekta växthuset kan du också till exempel ta ett glas vin mörka augustikvällar.

Tyra H-Lindhe i Vaxholm satsade stort och på 18 kvadrat har drömmen blivit verklighet.

Utsikten inifrån växthuset är magnifik.

Nedanför sluttningen möter havet upp.

Träden är många och stora.

Men här inne råder lugnet. Och skönheten.

Att detta är en oas där inte bara växter trivs, utan även Tyra själv, är inte svårt att förstå.

– Jag odlar det som är vackert och gott att äta, ofta går det hand i hand ?

Att odla sina växter själv är för många något fantastiskt. Skälet för alla med detta som stort intresse är oftast densamma – att det är själva processen som är det roliga och mest spännande. Att få se ett frö gro och bli till en fullfärdig planta. Även Tyra är en riktig fröfanatiker.

Fikar med sina vänner

I sitt rymliga växthus på 18 kvadratmeter tillbringar hon flera timmar i veckan – året om – med att plantera, skola om och ta sticklingar.

– Jag älskar att ”måla” med blommor och grönsaker det ger mig en fantastisk skaparglädje. Det roliga är att resultatet, ”tavlan”, blir olika år från år, ja, faktiskt från månad till månad.

Men det är inte bara för växternas skull som hon tillbringar tid i sitt fantastiska växthus. Här sitter hon lika gärna för att bara njuta, läsa en bok eller fika med sina vänner.

Växthuset har hon ritat helt själv – för att få det exakt så som hon vill ha det.

– Jag ville ha ett växthus med högt i tak och med den här takvinkeln som får det att se ut som taken gjorde vid förra sekelskiftet. Luften är a och o för att växterna ska må bra så därför satsade jag på 3,60 meter i takhöjd, säger Tyra.

I mitten på taket sitter två diskreta takfläktar som hjälper luften att cirkulera och flera fönster går att öppna.

– Fönstren står nästan alltid på glänt och takfläktarna sätter jag på när jag inte är i växthuset och har dörrarna öppna. God luftcirkulationen ger nämligen friskare växter. Att dörrar och fönster ska stå öppna är viktigt, eftesom jag självklart vill ha besök av insekter som pollinerar mina växter.

Trots att huset i dag bara är fyra år gammalt har den antikvita linoljefärgen redan börjat att flagna.

– Men eftersom hela tanken med huset är att det ska se ut som att det stått här en längre tid så gör det inget, säger Tyra.

Växthuset består av 38 glasfönster. Fönster som Tyra hittade i ett torp i norra Uppland. Att de var begagnade och slitna var bara en fördel eftersom ”gamla fönster är levande fönster med historia”, enligt Tyra. Kökssoffan, stolarna och bordet är antikfynd eller gåvor från vänner. Allt med sin egen historia.

Fröer från hela världen

I växthuset driver hon främst upp chili och tomater. Chilin samlar Tyra på sig när hon är ute och reser. Hon har köpt chilifrukter på grönsaksmarknader i länder som Mexiko, Thailand och Brasilien. De har hon sedan tagit fröer ifrån och börjat driva upp hemma.

Som tomatplantor väljer hon allt från mer vanliga sorter som Dansk Export till lite mer ovanliga som Money Maker, Tiny Tim och Long Banana.

– Jag odlar gärna sånt som går att äta. Här i växthuset har jag även physalis, kiwi och vindruvor. Sedan har jag ju en hel del ettåringar och perenner – blommor som ger köksträdgården färg, som exempelvis min favoritblomma zinnia.

– De planterar jag sedan ut i trädgården.

Så blomsterprakten från det underbara växthuset sprider sig i hela trädgården

?

"Tänk stort" – här är 5 tips inför bygget

Läs mer:

Micaela Nordberg (sondag@aftonbladet.se)

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård