Två män tros vara skyldiga till mordet på Litvinenko

NYHETER

Men chanserna till åtal är små

LONDON

Brittisk polis pekar nu ut två män som skyldiga till mordet på Alexander Litvinenko.

Men chanserna att Dimitrij Kovtun och Andrej Lugovoj åtalas är små.

Foto: påväg att dö Den ryske ex-spionen Litvinenko uttalade sitt Putin-hat in i det sista. Somliga tror att det är ett av skälen till att han mördades i London för tre månaders edan.

Nästa vecka överlämnar polisen sin utredning till åklagaren. Utredarna pekar i akten ut två ryska män, Dimitrij Kovtun och Andrej Lugovoj, som medskyldiga till giftmordet.

Huvudmisstänkt är Lugovoj, skriver The Guardian.

Att fler personer var inblandade utesluts inte.

Spår i Hamburg

Männen träffade den ryske ex-agenten samma dag som han förgiftades med det radioaktiva ämnet polonium. Utredarna fattade intresse för duon när tysk polis fann spår av ämnet på platser i Hamburg som Kovtun besökte innan Litvinenko förgiftades.

Båda har vårdats på sjukhus efter att ha förgiftats med små mängder polonium.

Andrej Lugovoj är en tidigare KGB-agent och Dimitrij Kovtun har en bakgrund inom militären.

Polisen misstänker att ett första försök att förgifta Alexander Litvinenko gjordes så tidigt som den 16 oktober, då trion åt lunch på sushirestaurangen Itsu.

Ryssland vill få förhöra

Möjligheterna att åtala de misstänkta är dock små. Ryssland kommer inte att lämna ut dem, utan vill hålla en eventuell rättegång i Moskva.

Och då lär Kovtun och Lugovoj gå fria eftersom de, enligt rysk polis, är lika mycket offer som Litvinenko.

De ryska utredarna anser att Alexander Litvinenkos mördare återfinns bland de ryssar som lever i exil i London. Det ryska riksåklagarämbetet har begärt att få förhöra ett hundratal Putin-kritiker i Storbritannien.

Jens Kärrman