Schenström var klart påverkad

NYHETER

TV4-reportern: ”Hon var jävligt glad i hatten”

Var statssekreterare Ulrica Schenström i stånd att klara landets krisberedskap när hon var på krogen med TV4-journalisten?

Efter att först ha vägrat berättar nu journalisten att Schenström var klart alkoholpåverkad.

– Hon var inte redlös, men jävligt glad i hatten, säger reportern Anders Pihlblad, enligt Expressen på nätet.

Efter hans omtalade krogmöte med statsministern Fredrik Reinfeldts högra hand i förra veckan, har debatten gått hög om hur nära reportrar och politiker ska umgås.

Krav har också rests på Reinfeldt att tala om ifall Schenström (m) hade ansvar för regeringskansliets krisberedskap när hon satt på krogen och drack alkohol och pussade på Pihlblad.

Men Reinfeldt har vägrat och frågat ”hur vet ni att hon var onykter”. Först nu berättade den som visste, Pihblad – och efter att tidigare på tisdagen ha vägrat med motivering att det var för känsligt – att hon var ”klart alkoholpåverkad”.

”För insyltade”

Rino Rotevtn, ordföranden i journalistförbundets yrkesetiska nämnd, finner den tidigare vägran märklig.

– Det kan ju vara en journalistisk bomb som reportern sitter på, men eftersom TV4 själv är för insyltat så ligger det i bolagets intresse att lägga locket på.

Anne Lagercrantz, nyhetschef på TV4, anser inte att TV4 tigit om Schenströms tillstånd. Hon anser att det stod klart redan första dagen efter vittnesmålen i Aftonbladet, som publicerade krogbilderna.

Och morgonen efter, i torsdags, bekräftade Pihlblad det för Lagercrantz. Men första saken för TV4 blev att dementera ett förhållande mellan de båda, samt bedöma Pihlblads arbetsuppgifter, enligt Lagercrantz.

– Vi hade inte det fokuset de första dagarna, vilken roll Schenström hade i regeringens krisberedskap den kvällen, vilket jag kan beklaga. Vi har försökt ta reda på det men vi har inte lyckats, säger hon till TT.

– Det har ju också ställts på sin spets nu, för oss och för andra medier, när Reinfeldt går ut så hårt i Ekot i går och säger ”bevisa att hon inte var nykter”.

”Återfå förtroendet”

TT: Ni har inte funderat på att sända en intervju med Pihlblad där han berättar?

– Det är klart att vi har haft de funderingarna, men det är nu det har ställts på sin spets, svarar Lagercrantz.

Reinfeldt har också motiverat med rikets säkerhet när han inte velat berätta om Schenströms roll i beredskapen.

Men det tycker Håkan Juholt (s), försvarsberedningens tidigare ordförande, är nys.

– Vi har utrett detta noggrant efter tsunamikatastrofen, det handlar om liv och död. Statsministern måste nu bringa klarhet i detta för att återfå förtroendet för att vi har en nationell krishantering som är kompetent, säger han till TT.

Owe Nilsson/TT Tomas Bengtsson/TT