Soldater sätts in mot oljeutsläpp

NYHETER

Katastrofen i Sydkorea är enorm

Omkring 100 fartyg och tusentals soldater deltog på söndagen i saneringen av Sydkoreas värsta oljeutsläpp någonsin. Regeringen har utlyst katastroftillstånd i flera kommuner.

Oljebältet har sköljt upp längs en 17 kilometer lång strandremsa på Sydkoreas västkust, omkring tio mil från Seoul. Ett område med turiststränder, en nationalpark och ostronodlingar. Utsläppet riskerar att bli en omfattande naturkatastrof och hotar stränder, värdefulla fiskodlingar och häckningsområden. En av de största våtmarkerna i Asien kan vara i fara.

Rammades av pråm

Över 10000 ton råolja rann ut i Gula havet efter det att en Hongkong-registrerad oljetanker, som låg för ankar utanför hamnen Daesan i Taean-regionen, rammades av en pråm i fredags.

– Vi har omkring 5600 personer som har arbetat sedan klockan fem på söndagsmorgonen och vi gör allt för att inte situationen ska förvärras, sade Ryu Hung vid kustbevakningen i Taean.

Taean-regionen är populär för sina fina stränder. Där finns också en nationalpark som är berömd för att hysa stora mängder flyttfåglar. Det finns 445 fiskodlingar enbart i Taeans kommun.

Frivilliga och offentliganställda har försökt samla upp oljan med hinkar och textilier. De har också tagit hand om oljeskadade fåglar och skrubbat oljedränkta klippor.

Länsar till havs

Ute till havs har man lagt ut länsar i hopp om att stoppa oljan.

– Oljan är omkring tio centimeter djup på stranden Malipo. Vi kan inte ens se sanden under. Det finns inte en enda fiskmås i närheten. De måste ha flugit sin väg efter utsläppet, sade en ledande kommunföreträdare.

Totalt är utsläppet ungefär en tredjedel så stort som det utanför Alaska 1989, då Exxon Valdez-katastrofen orsakade det mest kostsamma utsläppet i världen hittills.

Slutat läcka

Sydkoreanska myndigheter uppgav på söndagen att oljefartyget inte längre läcker.

Tre av fartygets fem oljecontainrar sprang läck när det rammades i fredags. Två containrar tömdes på lördagen medan den tredje pumpades tom natten till söndagen, rapporterar AFP.

TT-Reuters