Idrottsstjärnor tar plats i ryska duman

NYHETER

VM- och OS-medaljörer ska leda Ryssland framåt de kommande fyra åren

1 av 5

Lyftkranen från Sibirien, den ledlösa ryskan och en tiofaldig VM-mästare i ishockey.

När den nya ryska duman samlades var det en brokig skara idrottsstjärnor, kända skådespelare, astronauter och en mordmisstänkt affärsman som möttes för att leda Ryssland fyra år framåt.

I valet till det ryska parlamentet den 2 december vann partiet Enade Ryssland med president Putin i spetsen en klar seger. Tidigare partilösa ledamöter fick lämna den lagstiftande församlingen och ett stort antal nya tog plats.

Och i ett slag förvandlades duman mitt i Moskva från en traditionell maktboning till en plats för ren kändisspotting.

Tungviktsbrottaren Karelin

”Lyftkranen från Sibirien”, tungviktsbrottaren och VM- och OS-guldmedaljören Aleksander Karelin, 40, får nu sällskap av ett stort antal namnkunniga idrottsstjärnor. Och de är alla med i det vinnande laget, Vladimir Putins Enade Ryssland.

Ishockeylegenden Vladislav Tretjak, 55, tog med sitt säkra målvaktsspel Sovjetunionen till tio VM- och tre OS-guld under 1970- och 80-talen. Nu har han bytt målvaktströjan mot parlamentskostymen för att ta plats bland lagstiftarna.

Gymnasten Svetlana Chorkina, 28, har kallats diva och i Aten-OS 2004 hävdade hon att hon var den rättmätiga guldmedaljören. Dessförinnan hade hon vunnit fler segrar än någon annan kvinnlig gymnast kunnat drömma om. Nu har hon lämnat gymnastiken för politiken och den 24 december deltar hon för första gången i ryska duman.

Chorkina får sällskap av en annan gymnast, Alina Kabajeva, 24, som fick smeknamnet ”Ledlösa ryskan” när hon för fjärde gången i rad tog EM-guld i rytmisk gymnastik 2002. Kabajeva kan också skryta med tre VM-guld och ett OS-brons inför de nya kollegorna i Rysslands parlament.

Listan kan göras lång. Bland de nya lagstiftarna finns också OS-mästarinnan i konståkning, Irina Rodnina, 58, skridskoåkaren Svetlana Zjurova, 35, skidskytten Svetlana Isjmuratova, 35, och konståkaren Anton Sicharulidze, 31.

Dessutom sitter flera kända skådespelare och två kvinnliga kosmonauter i duman, Svetlana Savitskaja, 59, för kommunistpartiet och Jelena Kondakova, 50, för Enade Ryssland.

Toppnamn från näringslivet

Medelinkomsten bland de folkvalda lär också stiga betydligt med nya toppnamn från det ryska näringslivet. Bland annat har statliga spritgiganten Rosspirtproms vice ordförande och olje- och gasbolaget Dagnefts vd valts in i parlamentet för partiet Enade Ryssland.

En affärsman av mindre mått, men inte mindre känd, har också fått rubriker. I våras begärdes Andrej Lugovoj utlämnad till Storbritannien, misstänkt för giftmordet på den ryske ex-agenten Aleksander Litvinenko i London hösten 2006. Nyligen gick EU ut med en internationell arresteringsorder. I Ryssland är det inte tal om något utlämnande och nu gör Lugovoj karriär som nyvald parlamentsledamot för det ultranationalistiska partiet Liberaldemokraterna under ledning av Vladimir Zjirinovskij.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland