Chockades svårt efter falsk attack

NYHETER

Anställd hotades med pistol under övning

GÖTEBORG. Maskerade män forcerade grindarna till anstalten Brinkeberg i Vänersborg.

En anställd fick en huva över ansiktet och ett vapen mot kroppen.

– Jag kände panik och dödsångest, säger en av de drabbade.

Foto: fick dödsångest Anställda på Brinkebergsanstalten i Vänersborg trodde att övningen var blodigt allvar.Foto. DRAGAN MITROVIC

Attacken mot anstalten i torsdags var en säkerhetsövning: gisslantagning i verkstan. Bara ett fåtal i ledningen kände till den.

Anställda från Tidaholmsanstalten var figuranter. Men de anställda i Vänersborg som kom i vägen för angriparna trodde att det var på riktigt.

– Helt sjukt. Med hundra intagna vet vi att vad som helst kan hända varje dag. Det är klart att man utgick från att det var skarpt läge, säger en i personalen.

En av de angripna skadade ett knä och fick sina glasögon krossade. Skotten från vapnet, som var en luftpistol, lät äkta.

”För realistiskt”

Mannen som fick huvan över huvudet tvingades ner på golvet. Strax innan hade angriparna visat sina ansikten – och han hade känt igen ett par kollegor. Men han var den enda.

Gunnar Eliasson är säkerhetssamordnare på Brinkeberg, som är en klass E-anstalt med dubbla staket, nivån närmast öppen anstalt.

– Det som hänt är beklagligt men någon gång händer det att det blir för realistisk, säger han.

Flera personer mår så dåligt efter händelsen att de får hjälp av psykolog. Men arbetsgivaren Kriminalvården kompenserar inte den som kanske behöver sjukskriva sig efter upplevelsen.

– Fruktansvärt. Det är farligt att leka så. De borde ha stoppats redan i grinden men lurade vakten, säger en person.

Övningar behövs

Huvudskyddsombudet Brith-Mari Hermansson tycker att övningar behövs.

– Säkerhetstänket är A och O i kriminalvården. Men övningarna får inte skada de anställda fysiskt och psykiskt.