Varning för nyårsattack i Bryssel

NYHETER

Säkerhetsnivån i Belgien höjd – nyårsfyrverkerierna har stoppats

Foto: TERRORHOT. Polis bevakar Grande Place i Bryssel på nyårsafton. Skärpt säkerhet har beordrats i hela landet efter hot om terrordåd och den normalt nattöppna julmarknaden stängdes redan klockan 18.

Enligt polisen vill en grupp frita en fängslad al-Qaida-sympatisör.

I kväll firar Bryssel det nya året under terrorhot.

Fyrverkerierna har ställts in och flera offentliga tillställningar har stoppats.

I Belgien har säkerhetsnivån höjts till maximum efter misstankar om att någon form av attack kan komma att genomföras under nyårsafton, uppger landets inrikesminister Patrick Dewael i ett tv-uttalande.

14 personer greps

I Brysseln stängde den normalt nattöppna julmarknaden vid Saint Catherines Place redan klockan 18 på nyårsafton. Isbanan stängde också tidigt och säkerheten är höjd både på flygplatser, inom kollektivtrafiken och i offentliga byggnader.

Polisen skärpte säkerhetsåtgärderna runt Bryssel redan den 21 december av fruktan för ett attentat.

Sammanlagt 14 personer togs då in för förhör, enligt polisen för att man misstänkte att de skulle försöka frita den fängslade tunisiske al-Qaida-sympatisören Nizar Trabelsi.

Åklagare begärde samtliga häktade, men enligt domstolen fanns inte tillräckliga bevis, rapporterar brittiska BBC.

Trabelsi skrev själv efter detta till en belgisk dagstidning och försäkrade att det varken planerades något terrordåd eller att han själv tänkte rymma.

Fd fotbollsproffs

Exakt vad som orsakat den skärpta säkerhetsnivån på nyårsafton vill inrikesministern Dewael inte uttala sig om, utan hänvisar bara till underrättelserapporter.

Trabelsi, 37, är född i Tunisien och kom till Europa som fotbollsproffs för att spela i Tyskland 1989.

Han greps två dagar efter terrordåden i USA den 11 september 2001. En belgisk domstol dömde honom och 23 andra i slutet av september 2003 för planer på en bombattack mot en amerikansk flygbas i Belgien.

En av de medåtalade, tunisiern Tarek Maroufi, dömdes till sex års fängelse för att ha rekryterat frivilliga till al-Qaida i Europa.

Trabelsi, som hävdar att han träffat Usama bin Ladin, avtjänar nu ett tioårigt fängelsestraff.