Nyheter

”Vi har lämnat ut alla uppgifter som finns”

NYHETER

Kunderna hos Stiftelsen för Internetinfrastruktur drabbas av skatteverkets karläggning

Företaget Bahnhof hotas av vite, eftersom de vägrar lämna ut kunduppgifter till skatteverket.

I dag kan aftonbladet.se avslöja att .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) redan har lämnat ut sina kunduppgifter till skatteverket.

– Vi fick ett föreläggande om att lämna ut våra kunduppgifter till skatteverket. Vi tog hjälp av en advokatbyrå så utomstående jurister skulle göra en bedömning och ge oss råd. De har gjort bedömningen att vi måste lämna ut de uppgifterna och vi har följt det rådet, säger Maria Ekelund som är informations- och pr-ansvarig till aftonbladet.se.

Så ni har redan lämnat ut uppgifterna?

– Ja.

Var det hot om vite?

– Eftersom det var ett föreläggande innebär det automatiskt vite.

Alla uppgifter i hela databasen

Stiftelsen för internetinfrastruktur ansvarar för internets svenska toppdomän, .se, och ansvarar för administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret.

Ett mycket stort register över bland annat svenska privatpersoner och företag som nu skatteverket får ta del av i sin helhet.

– Det handlar inte om någon tidsbegränsad period utan vi har lämnat ut alla uppgifter som finns i databasen, det sträcker sig så långt bakåt i tiden som vi kan komma.

Vad är det för uppgifter?

– Skatteverket vill helt enkelt ha ut uppgifter om alla i vår kunddatabas. Sammanfattningsvis handlar det om vem som äger vilken domän, personnummer eller organisationsnummer, när ett visst domännamn upprättades eller avregistrerades samt fakturaadress och epost-kontakt.

350 000 kunder

Nyligen lämnades uppgifterna ut till Skatteverket. Maria Ekelund kan inte kommentera hur man kom fram till den juridiska bedömningen som låg till grund för beslutet, något som hon beklagar.

– Jag kan inte ju inte hänvisa till utomstående advokater och vår vd Danny Aert befinner sig utomlands och kan därför i nuläget inte kommentera det.

Exakt hur många domännamn och kunder som berörs av skatteverkets förfrågan är oklart.

– Men i dag har vi 350 000 kunder och strax under 700 000 domäner, säger Maria Ekelund.

Hur tror ni era kunder upplever detta?

– Ja, man kan ju gå till sin egen person och fundera hur man själv skulle känna. Det är ju inte så roligt.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter