Sverige klär sig i rött

avJohanna Melén

NYHETER

Flera manifestationer för att stödja munkarna i Burma

I dag klär sig Sverige i rött för att stödja munkarnas kamp i Burma.

Exilburmeser kommer att demonstrera utanför den kinesiska ambassaden och i eftermiddag samlas svenska rödklädda politiker på Medborgarplatsen i Stockholm.

– Vi vill uppmärksamma militärjuntans brott mot Burmas folk, säger Kelvin Minn, student från Burma till aftonbladet.se.

Över hela världen sprids nu budskapet: ”Wear a red shirt on friday, invite all of your friends” (Bär en röd tröja på fredag, bjud in alla dina vänner). Rött som färgen på munkarnas kläder. Rött för att stödja deras kamp mot förtryck och för demokrati i landet som styrs med järnhand av militärjuntan.

Rödklädda politiker

I morse samlades rödklädda politiker i riksdagshuset för att visa sitt stöd och många av dem kommer också att ansluta till kvällens manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm. Där kommer samtliga riksdagspartier att demonstrera tillsammans med Svenska Burmakommittén och flera andra organisationer.

– Bland annat ska miljöpartiets språkrör Peter Eriksson hålla tal, säger Gunilla Hjalmarsson från Svenska Burmakommittén.

Kvällens manifestation som börjar klockan 17.00 hålls till stöd för munkarnas och det burmesiska folkets krav på dialog och i protest mot militärregimens våld.

Exilburmeser samlas

På förmiddagen samlades exilburmeser från hela landet på Stockholms central för att klockan 12.00 gå mot kinesiska ambassaden där en demonstration ska hållas klockan 14.00.

– Vi vill att Kina reagerar mot regimen i Burma, säger burmesen Kelvin Minn som just nu studerar i Luleå till aftonbladet.se.

– Vi vill uppmärksamma militärjuntans brott mot Burmas folk.

Även på bokmässan i Göteborg manifesterar man för Burmas sak. Klockan 15.00 deltar bland andra Desmond Tutu, förre utrikesministern Jan Eliasson och före detta ärkebiskopen KG Hammar i manifestationen.