Nätfilm kan innehålla virus

NYHETER

"Alla vill se videoklipp på Youtube"

Roliga videoklipp som får oss att skratta har blivit populära på nätet.

Men den som har otur kan sätta skrattet i halsen.

Nu slår experter larm om att videoklipp på Youtube kan innehålla virus som kan infektera ens dator.

Foto: Aftonbladets IT-expert Peter Pettersson tror att virus i framtiden kommer bli vanligare i film på nätet.

I takt med att vi hela tiden höjer säkerheten kring våra datorer, försöker hackers hitta nya sätt att attackera.

En ny rapport om hoten på internet visar att virus kan finnas gömda i videospelare på nätet. Georgia Tech Information Security Center som står bakom rapporten menar att en av de värsta farhågorna är att dessa virus ska söka efter konfidentiell information eller kapa folks datorer.

– Precis som vi kan se en evolution i sättet att kommunciera, kan vi se en evolution vad gäller hoten. När företagen blir bättre på att blockera skräpposten kan vi se att folk istället utvecklar mer kreativa lösningar, säger Chris Rouland som är teknisk chef vid IBM:s säkerhetsavdelning till nyhetsbyrån AP.

Först pdf-filer

Han har redan sett hur hackers har gömt virus i pdf-filer på nätet och han menar nu att filmerna på nätet kan bli nästa fälla.

– Det logiska steget ser ut att bli mediaspelarna, säger han.

Än så länge har det endast varit några få fall med video-relaterad hacking men hackers har redan försökt sprida smittade videofiler via Youtube. I framtiden kan hotet påverka vårt sätt att se på filmer på nätet.

– Folk är vana vid att inte klicka på mejl från banker men alla vill se videos från Youtube, säger han.

Vanligare med filmvirus

Aftonbladets IT-expert Peter Pettersson tror att virus i filmer kommer bli ett allt vanligare fenomen.

– Virus flytter sig dit folk är. De som tillverkar virus vill ju att det ska drabba många så visst kommer det här bli vanligare.

Samtidigt tror han inte nödvändigtvis att det kommer bli ett stort problem.

– Man kommer hitta ett sätt att bygga bort det fortlöpande. Jag kan tänka mig också att sajter som Youtube avsätter resurser för att söka igenom filerna. De vill ju inte bli påträffade som smittkälla.

För den som är orolig finns det bara en sak att göra.

– Antingen får man skaffa bättre skydd eller så får man låta bli att ladda ner film från nätet. Det finns ju bättre virusskydd. Man kan ställa in brandväggen så man kan se filmen men att den inte kommer åt operativsystemet. Samtidigt kräver det kunskap, konstaterar Peter Pettersson.

Men den som vill titta på aftonbladet.se:s webb-tv behöver inte oroa sig, menar Vasilios Hatciliamis som är projektledare för rörlig bild på aftonbladet.se.

– Nej, man behöver inte oroa sig ett dugg. De filer som vi lägger ut skapas hos oss under kontrollerade former, säger han.