Göran Perssons varning efter januariavtalet

”Ett borgerligt parti kan försvinna”

Ett nytt politiskt landskap hägrar, spår veteranen.

Sverigedemokraterna kan gå om Moderaterna – och Socialdemokraterna tappa fotfästet som vänsterparti.

– Det vore förödande, säger Göran Persson i TV4.

Göran Persson fyllde 70 år förra söndagen, och intervjuades då i Aftonbladet.

I dag var S-veteranen med i TV4:s Nyhetsmorgon och svarade då för första gången på frågor om hur han ser på januariavtalet och Socialdemokraternas uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna.

– Hela den här regeringsbildningsfrågan avgjordes nog när man första gången röstade bort Löfven, och inte hade bestämt sig för vad man skulle göra därefter. Kristersson tappade sitt initiativ, säger Göran Persson.

– Sedan började en sönderfallsprocess där jag blev överraskad av att liberaler och centerpartister stod hela vägen, fortsätter Persson.

”Det vore förödande”

Den förre statsministern säger att den knäckta alliansen och brutna blockpolitiken är början på ett helt nytt politiskt landskap.

– Det kan mycket väl betyda att ett borgerligt parti försvinner. Det kan mycket väl betyda att Moderaterna i fortsättningen inte är det stora högerpartiet i Sverige, utan det är ett annat parti, Sverigedemokraterna. Och i så fall har vi ett helt nytt politiskt landskap. För socialdemokratin kan det uppfattas som man inte uppfattas som ett vänsterparti, och det vore förödande.

I och med januariavtalet har Socialdemokraterna utmaningar att i fortsättningen vara ett vänsterparti, ”med en fördelningspolitik man kan vara stolt över”, utvecklar Persson i TV4.

Den viktigaste frågorna för regeringen kommer vara klimatfrågan och att skapa ”det gröna folkhemmet”, enligt Göran Persson. Han tar också upp att Sverige har ett pensionssystem som inte fungerar – även om han varit med och skapat det – där det behövs tillföras stora resurser.

Och det är orimligt att man i fattigare kommuner betalar betydligt mer i kommunalskatt för betydligt sämre samhällsservice, dundrar Persson.

Lasse Allard
Lasse Allard

Regeringens misstag: Palestinafrågan

Apropå Förintelsens minnesdag får Göran Persson frågan om han tycker det var fel av regeringen att erkänna staten Palestina.

Svaret går inte att tolka som något annat än ett ja.

– Under min tid skedde det inte. Och det var inte en fråga som då var inaktuell på något sätt. Du får tolka det som du vill, men jag vill inte driva den linjen i polemik med den sittande regeringen. Jag tror inte det gagnar saken, säger Göran Persson i TV4.

Publisert:

LÄS VIDARE